Aper planlegger steinkasting

Mens vi mennesker sier ”se så søte de er”, har sjimpanser bak zoo-gjerder på forhånd samlet steiner til å kaste i vår retning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne planlegger mer enn du kanskje tror. (Foto: Clipart.com)

En ny rapport i tidsskriftet Current Biology viser at sjimpanser samler steiner med henblikk på å bruke dem på et senere tidspunkt, for eksempel kaste i en passende situasjon.

I ti år har forskere fra Lunds universitet i Sverige studert en sjimpanse som helt rolig og avslappet samler steiner og kjepper. Det blir det et salig lurveleven av når apen etter hvert hiver samlingen i retning uvitende zoo-gjester.

- Disse observasjonene viser på en overbevisende måte at våre slektninger apene betrakter framtid på en veldig kompleks måte.

- Man kan anta at de har en høyt utviklet bevissthet, og levende mentale simulasjoner av potensielle framtidige hendelser, sier doktorgradsstudent Mathias Osvath ved Lunds universitet i Sverige.

Indre verden som vår

Forskerne bak rapporten mener det er sannsynlig at sjimpansen har en “indre verden” som ligner på menneskets, der vi tenker på hva som skal komme, og spoler tilbake til ting i fortid.

- Når sjimpanser samler steiner, eller går i “krigen”, så planlegger de sannsynligvis dette på forhånd. Jeg tror at de planlegger mye av det de gjør til daglig, sier Osvath i et presseskriv fra Cell Press.

Mange forskere har studert atderd hos aper som kan ha å gjøre med planlegging, både i naturen og i fangenskap.

- Som oftest har det vært vanskelig å vurdere om apene planlegger for noe som skal komme, eller om de bare handler i øyeblikket, fortsetter Osvath.

Det umiddelbare, og framtida

Når en sjimpanse for eksempel brekker av en kvist for å fiske etter termitter, eller samler steiner til nøtteknekking, kunne man jo alltids hevde at den motiveres av det umiddelbare, snarere enn forhold i framtid.

Osvath mener det nettopp er slike innvendinger som gjør det nylig beskrevne tilfellet  spesielt.

Sjimpansen forskerne har studert  i så mange år, er nemlig alltid helt rolig når den samler og klargjør steiner. Senere finner den ut at den vil kaste de samme gjenstandene - og er da svært opphisset.

- Det er helt tydelig at atferden ikke er motivert av noe i nuet, mener han.

Også andre vitenskapelige eksperimenter den senere tid vist at sjimpanser er i stand til å planlegge gjøremål, ifølge presseskrivet.

- Avhengig av planlegging i naturen

- Jeg mener sjimpanser ute i naturen kan være enda bedre til å planlegge, siden de trolig er avhengige av planleggingen for å overleve. Miljøet i en dyrehage er langt mindre komplekst enn i en skog.

- Sjimpaner i en zoologisk hage støter verken på farene i skogen eller perioder med dårlig tilgang på mat. Planlegging vil ha en mye større verdi i det virkelige liv, sier Osvath.

Et forskerteam i Republikken Kongo har nettopp funnet at sjimpanser er i stand til å  gjøre forbedringer på pinnene de bruker til å fiske termitter ut av tuer.

Apene splitter opp tuppen på pinnen i små fliser, slik at pinnen utstyres med en slags børste, melder BBC News. Ganske smart, for da klarer de å sanke mer mat raskere.

Referanse: 

Osvath et al.: Spontaneous planning for future stone throwing by a chimpanzee male. Publisert i Current Biology 19, 5, - 10 mars, 2009.

Powered by Labrador CMS