Ming ble 507 år gammel

Det eldste vevsdyret vi vet om ble i 2006 funnet, og drept, av forskere. Nå viser det seg at kuskjellet ble hundre år eldre enn først antatt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mings alder har blitt bestemt ved hjelp av geokjemi, karbondatering og god gammeldags årring-telling, og forskerne sier at de helt sikkert ikke bommer med mer enn ett eller to år. (Foto: Bangor University)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Et eksemplar av arten Arctica islandica - kuskjell på godt norsk - ble for sju år siden henta opp fra havbunnen utenfor Island.

Kuskjellet var fortsatt i live da det ble funnet, men døde da forskerne - uten å ane at det var et rekordeksemplar de hadde med å gjøre - åpna det for å undersøke det nærmere.

Først fastsatte de alderen til 405 år, noe som var mer enn nok til å sikre plass i Guiness rekordbok, men nå har nye undersøkelser vist at skjellet ble hele 507 år gammelt.

– Vi tok feil den gangen, og vi var nok litt kjappe på avtrekkeren da vi publiserte funnet. Men nå er vi helt sikre på at vi har kommet fram til riktig alder, sier Paul Butler fra Bangor University til ScienceNordic.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS