Så lenge hygienen er god og moren bruker munnbind er det veldig lite sannsynlig at barnet blir smittet, ifølge en liten studie fra USA.

Liten fare for at mor smitter nyfødt med korona

Koronasyke mødre kan trygt amme og dele rom med babyen, viser forskning. Men studiene er små, og det er fortsatt usikkerhet om risikoen for smitte.

Når en gravid har covid-19, hva skal hun gjøre når barnet blir født?

Risikerer hun å smitte den nyfødte?

Det har fagfolk diskutert siden koronapandemien brøt ut. Ulike land har hatt forskjellige retningslinjer for barselperioden.

Spedbarna blir ikke smittet når de syke mødrene passer på smittevern, viser en amerikansk studie. Selv når de deler rom og moren ammer.

Ingen av de 120 barna på tre sykehus i byen New York testet positivt for koronaviruset et døgn etter at de ble født mellom 22. mars og 17. mai i år.

Mødrene deres hadde viruset SARS-CoV-2. Hver fjerde mor var helt uten symptomer.

– Håper å berolige nye mødre

Moren måtte bruke munnbind ved kontakt med barnet og være nøye med å vaske hender og bryster før hun ammet. Ellers lå babyen i en lukket kuvøse minst 1,8 meter unna.

To av tre barn ble også testet etter 5–7 dager og litt færre da de var to uker gamle. Ingen av disse barna fikk påvist viruset.

– Vi håper at studien vår kan berolige nye mødre med at risikoen for at de overfører covid-19 til babyene sine, er veldig liten. Men det trengs større studier for bedre å forstå risikoen for smitte mellom mor og barn, sier forsker Christine M. Salvatore i en pressemelding fra tidsskriftet The Lancet.

Salvatore jobber ved New York Presbyterian Komansky Children's Hospital i USA og har ledet studien.

Hun forteller at det fortsatt bare finnes få og små studier av smitte under og etter svangerskapet. Andre studier viser også at nyfødte sjelden blir smittet, men det har vært noen tilfeller.

Noen spedbarn får koronaviruset

I Norge anbefaler Helsedirektoratet at moren er sammen med barnet etter fødselen og ammer med mindre en av dem er alvorlig syk.

Etter hvert som det har kommet flere studier som tyder på at dette er trygt, har den amerikanske barnelegeforeningen endret retningslinjene sine.

Før anbefalte foreningen at moren skulle isoleres og ikke være i kontakt med den nyfødte. Babyen kunne i stedet drikke morsmelk av flaske.

Nå mener den i likhet med Verdens helseorganisasjon at mødre og spedbarn kan dele rom og at moren kan amme så lenge hun bruker munnbind og vasker hender og bryster.

– Ved slike forholdsregler vet man at risikoen for smitte er veldig liten, skriver Ola Didrik Saugstad i en e-post til forskning.no.

Han er professor emeritus i barnemedisin ved Universitetet i Oslo og følger med på forskningen om korona hos gravide og nyfødte.

– Det er imidlertid kommet noen få rapporter om sen smitte av nyfødte. I tillegg kan asymptomatiske nyfødte smitte andre familiemedlemmer når de kommer hjem fra barsel. Det er derfor fortsatt all grunn til å være forsiktig.

Barnelege Ola Didrik Saugstad har endret mening og synes nå det er trygt at koronasyke mødre deler rom med babyen.

Endret anbefalinger

Saugstad advarte selv i vår mot at mor og barn skulle dele rom, men også han har endret mening.

– De første europeiske retningslinjene og Verdens helseorganisasjon traff bedre enn de første retningslinjene til den amerikanske barnelegeforeningen AAP. Men det var etter min mening riktig å være så forsiktig som AAP var på et stadium av pandemien da man ikke visste.

Nå vet forskerne altså mer.

Men den nye studien har også klare begrensninger.

Forskerne vet ikke om babyene unngikk å bli smittet på grunn av smittevern eller om de var lite mottakelige for smitte.

Det ble bare tatt prøver i nesa til barna. Det gir neppe svar om eventuell smitte under svangerskapet. Noen studier tyder på at det er liten fare for å bli smittet i livmoren, men dette er fortsatt uavklart, påpeker forskerne.

Fulgte bare noen av barna

Forskerne fulgte barna i ganske kort tid, og bare en del av barna ble testet etter at familien kom hjem fra sykehuset.

De fleste foreldrene fortalte at de brukte munnbind og vasket hendene hjemme, men noen få lot være selv om det ble anbefalt. Folk kan imidlertid huske feil.

Etter en måned hadde sykehuset en videosamtale med foreldrene til 53 av barna. Barna var symptomfrie da også.

Referanse:

Christine M. Salvatore mfl: Neonatal management and outcomes during the COVID-19 pandemic: an observation cohort study. The Lancet Child & Adolescent Health, 23. juli 2020. DOI: 10.1016/S2352-4642(20)30235-2.

Powered by Labrador CMS