En lur etter læring gjør at ferdigheter fester seg, finner en ny studie. (Foto: Colourbox)

Babyer trenger også å sove på det

Slik finner du det riktige tidspunktet på døgnet for å lære babyen nye ting.

En liten baby er ekspert på å lære nye ferdigheter og ta til seg informasjon. Men mange babyer trenger en god lur i løpet av ganske kort tid for at det nylærte skal feste seg, viser en ny studie som ble gjort av forskere ved University of Sheffield og Ruhr-Universität Bochum i Tyskland

Det beste tidspunktet for å lære babyen noe nytt er rett før han eller hun skal sove, ifølge forskerne, som har undersøkt dette hos 216 babyer.

De mener derfor at selv for små barn, kan litt boklesing før leggetid ha noe for seg.

Lek med oppgaver

Vi vet ikke så mye om betydningen av søvn for babyer, men vi vet at de blir fort trøtte og at de står overfor en enorm læringsoppgave på vei mot å bli et lekende, snakkende og sosialt vesen. En studie fra 2014 viste at hjernecellene danner nye forbindelser seg i mellom når vi sover, og dette er knyttet til minnet vårt, skriver BBC.

Forskerne i den nye studien ville finne ut hvor mye soving har å si for hva babyer lærer. Planen var å lære dem noe den ene dagen, kartlegge hvor mye de sov og når, og deretter sammenligne hva babyer på samme alder husket - de som hadde hatt en god lur innen fire timer kort etter læringsseansen, opp mot de som ikke hadde sovet, eller hadde sovet lite.

Babyene i forsøket var mellom seks og tolv måneder gamle.

De ble introdusert for en ny hånddukke-lek som innebar tre oppgaver. Oppgave var av typen hvor babyene skulle etterligne handlingene den fikk se andre gjorde. De babyene som hadde en god lur innen fire timer, husket en-og en halv oppgave dagen etter, mens de som sov lite eller ingen ting resten av dagen, husket heller ingenting av oppgavene, ifølge studien.

Israelske søvnforskere gjorde i 2012 en liknende studie som den nye babystudien, med voksne mennesker. Da viste resultatene at man faktisk kan lære ting mens man sover.

Læring rett før lur

Det er ulikt hvor mye barn sover, selv når de er så små som her, og forskerne har ikke gått nærmere inn på dette for hver enkelt baby. Det de fant generelt var at det å lære noe like før en soveøkt uansett så ut til å gi bedre læring hos barnet.

- Det har vært antatt at man bør være lys våken for å lære godt, men kanskje det istedet er hendelsene som skjer rett før søvn som er viktigst, spekulerer en av forskerne overfor BBC.

Kanskje kan dermed den desperate “borte-tittei”- leken du underholder den trøtte og sure babyen din med faktisk være godt for noe.

Referanse:

Timely sleep facilitates declarative memory consolidation in infants. S. Seehagena, C. Konrada, J. S. Herbertb og S. Schneidera, PNAS, 12. januar 2015.

Powered by Labrador CMS