Intervjuene tydet på at mennenes omtale av kvinners underliv ofte var nedlatende, og at kvinner ofte hadde blandede følelser om det å motta oralsex, fordi de var bevisste på nettopp dette. (Foto: Shutterstock /NTB Scanpix)

Dårlig oralsex-likestilling blant unge?

Populærkulturen gir kanskje inntrykk av at vi nærmer oss seksuell likestilling. Men ny forskning tyder på at vi fortsatt har litt igjen når det gjelder oralsex.

I en ny engelsk-amerikansk studie intervjuet forskere 71 unge menn og kvinner i England, i alderen 16–18 år og fulgte dem opp et år senere.

Her beskrev mesteparten, både menn og kvinner at det var «en større ting» for menn å gi oralsex, enn det var for kvinner å gjøre det.

De beskrev også at det var mer ubehagelig for menn å gi oralsex, og at det var lettere for dem å motta oralsex enn det var for kvinner.

– Det er mye forskning på vaginalt samleie, men vi vet mye mindre om unge menneskers forventninger og erfaringer med andre former for sex.

– Dette var en utforskende studie som skulle gi oss en idé om hvordan unge mennesker snakker om oralsex, sier Ruth Lewis i en pressemelding fra University of the Pacific. Hun er sosiolog ved dette amerikanske universitetet og står bak studien.

Intervjuene tydet også på at mennenes omtale av kvinners underliv ofte var nedlatende, og at kvinner ofte hadde blandede følelser om det å motta oralsex, fordi de var bevisste på nettopp dette.

Ifølge Ruth Lewis viser studiens resultater at det er behov for større fokus på dynamikk mellom kjønnene i skolens seksualundervisning.

– Seksualundervisning bør ikke bare handle om graviditet og kjønnssykdommer.

– Det er tydelig at vi også må oppmuntre unge mennesker til å tenke kritisk omkring hvordan menn og kvinners kropper blir omtalt i samfunnet, nyansene ved samtykke og tvang, samt hvordan vi kan ha likestilling i praksis, sier hun.

Studien er publisert i The Journal of Sex Research.

Powered by Labrador CMS