Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.
– Unge må få tidlig hjelp mot selvskading
Effektiv behandling for selvskading i ungdomstiden kan gi store ringvirkninger senere i livet, ifølge ny forskning.
Terapi viser seg å ha god effekt. Å lære å regulere følelsene kan bety mye for livskvaliteten.
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
– På kort sikt kan det å få tidlig hjelp, hjelpe deg å selvskade mindre, men også på lang sikt kan det bety mye for hvor bra du har det, sier Iselin Solerød Dibaj ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF).
Hun har forsket på den behandlingen av selvskading som har best dokumentert effekt, nemlig dialektisk atferdsterapi (DBT), eller DBT-A for unge.
Behandlingen er basert på prinsipper fra atferdspsykologi og zen-buddhisme.
I DBT handler mye om å styrke evnen til å forstå og håndtere egne følelser. Dette er noe av det viktigste vi gjør, ifølge Dibaj.
– I forskningen min har vi sett at de ungdommene som sluttet med selvskading tidlig, var bedre i stand til å håndtere vanskelige følelser i slutten av tjueårene. De rapporterte også om færre selvmordstanker. Effektiv behandling av selvskading kan altså ha langsiktige og mer brede konsekvenser, sier hun.
Antallet selvskadingsepisoder gikk raskt ned
I en doktorgrad har hun analysert data fra 77 ungdommer. Disse ble rekruttert til en langtidsstudie allerede i 2008-2012. Alle var pasienter i barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) og hadde skadet seg selv over tid.
Ungdommene ble den gangen fordelt i to grupper, der den ene fikk tradisjonell behandling i BUP, den andre fikk DBT-A. Så har de blitt fulgt helt fram til i dag.
Begge behandlingsformene har vist seg å ha god effekt. Pasientene opplevde redusert selvskading og færre depresjonssymptomer og selvmordstanker på kort sikt, men DBT-A hadde en sterkere effekt, ifølge en studie fra 2014. For andre variabler var effekten i starten lik.
Ett og tre år etter behandling hadde DBT-A fortsatt sterkest effekt, men da kun for selvskading. For de andre variablene var effekten av behandling nå lik i begge grupper.
Kan ha lært bedre måter å håndtere følelser på
Så ble ungdommene voksne.
– Vi ser at gruppeforskjellene har blitt mindre over tid. I voksen alder er det svært få av pasientene som fortsatt selvskader. Det er fint å se, sier Dibaj.
Men det at antallet selvskadingsepisoder ble redusert raskere i starten for DBT-A-gruppen, kan ha hatt viktige konsekvenser. Vel ti år senere hadde DBT-A-gruppen færre selvmordstanker.
I tillegg var det slik at de ungdommene som tidlig sluttet med selvskading, håndterte følelsene sine over ti år etter behandlingen. Det gjaldt også dem som sluttet tidlig etter å ha fått tradisjonell behandling.
– Det tror vi handler om at de har lært seg bedre måter å håndtere vanskelige følelser på når de har sluttet med selvskadingen. Følelsesregulering har vist seg å være veldig viktig for god psykisk helse, men også for å kunne fungere normalt på skole, i jobb, sosialt og i relasjoner.
Råd til unge, voksne og helsepersonell
Til de som skader seg selv, ønsker Dibaj å si at det finnes hjelp.
– Det ER mulig å lære seg nye og tryggere måter å håndtere tanker og følelser på. Snakk med en trygg voksen eller venn hvis du har det tøft. Det er det første steget for å få det bedre, råder hun.
Også til omsorgspersoner vil hun formidle håp.
– Voksne må ikke være redde for å ta opp dette. Hvis du er bekymret for en ung person, så spør, sier hun.
Og dersom et helseforetak vurderer å sette i gang eller endre praksisen for behandling av selvskading, er rådet hennes å ta i bruk DBT.
– Vi har sett at DBT sparer 90 selvskadingsepisoder per år per person, sammenlignet med standardbehandling i BUP. Tallet er et gjennomsnitt, og hvor mange selvskadingsepisoder unge har, varierer mye. Men for dem dette gjelder, teller hver eneste episode, sier Iselin Solerød Dibaj.
Referanser:
Iselin Solerød Dibajs: Long-term change in adolescents treated for deliberate self-harm and borderline features: Exploring the role of emotion dysregulation. Doktorgradsavhandling ved Universitetet i Oslo, 2025.
Iselin Solerød Dibajs mfl.: Remisjon av selvskading hos ungdommer predikerte bedre emosjonsregulering i voksen alder. Suicidologi, 2025. (Sammendrag) Doi.org/10.5617/suicidologi.12350
Iselin Solerød Dibaj mfl.: Early remission of deliberate self-harm predicts emotion regulation capacity in adulthood: 12.4 years follow-up of a randomized controlled trial of adolescents with repeated self-harm and borderline features. European Child & Adolescent Psychiatry, 2025. Doi.org/10.1007/s00787-024-02602-8
Lars Mehlum mfl.: Long term effectiveness of dialectical behavior therapy versus enhanced usual care for adolescents with self-harming and suicidal behavior. Child and Adolescent Psychiatry, 2019. Doi.org/10.1111/jcpp.13077
Lars Mehlum mfl.: Dialectical Behavior Therapy for Adolescents With Repeated Suicidal and Self-harming Behavior: A Randomized Trial. Child and Adolescent Psychiatry, 2014. DOI: 10.1016/j.jaac.2014.07.003
Les også disse sakene fra Universitetet i Oslo:
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER