Kolikk kan skyldes bakterier

Hva er det som får ellers friske babyer til å skrike uavbrutt i timevis i strekk? Amerikanske forskere tror bakterien Klebsiella kan ha en finger med i spillet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spedbarnskolikk er ingen spøk.

Kolikkbarna hylskriker gjerne uten stans i timevis flere dager i uka, tilsynelatende uten den minste grunn. Problemet rammer opptil 25 prosent av ellers friske babyer, og inntreffer vanligvis i løpet av de første tre månedene etter fødselen.

Selv om det verserer ett og annet råd til de fortvilede foreldrene, finnes det ingen sikker behandling med dokumentert effekt.

Vi vet ikke en gang hva tilstanden skyldes.

Men J. Marc Rhoads og kollegaene fra University of Texas Medical School tror det hele kan ha sammenheng med bakterien Klebsiella, som finnes normalt rundt munnen, på huden og i tarmen.

Forskerne undersøkte ei gruppe på 36 spedbarn, hvor halvparten hadde kolikk. Det viste seg at de kolikkrammede barna så ut til å ha betennelse – inflammasjon – i tarmen og at bakterien Klebsiella fantes der.

(Illustrasjonsfoto: www.clipart.com)
(Illustrasjonsfoto: www.clipart.com)

Betennelse

- Vi tror at bakterien kan ha satt i gang betennelsesreaksjoner, sier Rhoads i ei pressemelding fra universitetet.

- Inflammasjonen i tarmen til kolikkbarna lignet på nivåene hos pasienter med inflammatorisk tarmsykdom (IBD). Kolikk kan vise seg å være en forløper til tarmlidelser som irritabel tarm og cøliaki.

I løpet av studien oppdaget forskerne også at babyer uten kolikk hadde et større antall bakterietyper i tarmen enn kolikkbarna, og Rhoads mener dette kan indikere at noen bakterier kan være nyttige for oss.

Farlig skriking

Forskerne mener det er nødvendig å gjøre flere studier av Klebsiella, og av tilskudd av potensielt nyttige bakterier – probiotika – som kanskje kan dempe betennelsesreaksjonen. Første skritt er å teste sistnevnte på friske, voksne mennesker, for å kontrollere at de ikke er skadelige.

Det er viktig å finne en måte å behandle spedbarnskolikk på, mener Rhoads.

For selv om tilstanden ikke er skadelig i seg selv, kan den likevel være farlig for barnet, sier han.

- Foreldrenes frustrasjon over skrikinga kan føre til mental frustrasjon, fødselsdepresjon og til og med tanker om å skade babyen.

Referanse:

J. M. Rhoads, N. Y. Fatheree, J. Norori, Y. Liu, J. F. Lucke, J. E. Tyson, M. J. Ferris, Altered Fecal Microflora and Increased Fecal Calprotectin in Infants with Colic, The Journal of Pediatrics, 23. juli 2009.
 

Powered by Labrador CMS