Bakgrunn: Sprut og spenning

Den stakkars katta får 100 millioner volt i halestussen, men hva betyr egentlig "volt"? I "Sprut og spenning" får du søle med vann og teste ut en strømkrets for å lære forskjell på strøm, spenning og motstand.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klikk her eller på bildet for å se multimedia!

 - eller last ned og kjør lokalt uten internett-tilgang:
Windows programfil (6,6 MB, zippet)
MacOSX programfil (6,7 Mb, zippet)

Obs: Zip-filene inneholder også lydfiler. Legg alle de “utpakkede” filene i samme mappe, og start ved å dobbeltklikke programfila (blink_og_brak.exe for Windows).

Sprut med strøm

De færreste vet forskjell på elektrisk strøm og spenning, på ampere, volt og watt, selv om de bruker elektriske apparater fra vekkerklokka om morgenen til den elektriske tannpusseren om kvelden.

I denne multimediaproduksjonen sammenlignes strøm med vann fra en vannkran.

Den gamle hissigproppen Georg Simon Ohm laget loven som får strøm og spenning til å henge sammen. Hvis du skjønner denne loven, da skjønner du også hvorfor det er livsfarlig å stikke fingeren inn i et støpsel, selv om den har lavere spenning og færre volt enn den statiske gnisten fra gulvteppet.

Tekniske opplysninger

Dette er en eldre multimediaproduksjon fra 2002. Den er laget i formatet Shockwave. For tida eksisterer dessverre ingen Shockwave plugin for Linux.

Lydstrømmen fungerer dessverre bare med Microsoft Internet Explorer. I andre nettlesere avbrytes lyden etter ca. 7 sekunder.

For å unngå dette problemet, anbefaler vi at hele produksjonen lastes ned og kjøres lokalt. (Se lenker øverst i artikkelen.)

Powered by Labrador CMS