Tidlig bling i trange kår

Dette halskjedet i gull er det hittil eldste i sitt slag fra Amerika. Smykket er rundt 4 000 år gammelt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Her er gullsmykket rekonstruert slik forskerne mener det så ut. Foto: Mark Aldenderfer/National Academy of Sciences, PNAS."
Forskere rapporterer om funnet i Peru, ved Titicacasjøen, i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Antropologprofessor Mark Aldenderfer og kolleger avdekket de bearbeidede gullbitene rett ved siden av kjevebeinet fra en voksen hodeskalle.

Denne skallen lå i en grav i tilknytning til en primitiv boplass for jegere/sankere ved Jiskairumoko, en landsby som var bebodd i tidsrommet 3 300 til 1 500 f.kr.

Forskerne har tidfestet radiokarbon med utgangspunkt i andre funn på boplassen, noe som gjør at de mener smykket ble laget anslagsvis i 2 100 f.kr.

Et statussymbol

Funnet ved boplassen viser at bruken av slike smykker, for å skille velstående og viktige personer fra almuen, begynte før de mer komplekse samfunnene i Andes så dagens lys, rapporterer forskerne i PNAS.

De er usikre på om en mann eller kvinne bar smykket, men tennene som ble funnet like ved, viser at det var snakk om en godt voksen person.

"Detalj fra del av smykket. Gjennomhulling, samt kraftige merker og bukler etter hammerens arbeid. Foto: Mark Aldenderfer/National Academy of Sciences, PNAS."
Smykket ser ellers ut til å ha blitt lagd med gull som er bearbeidet uten varme.

Overrasket over funnet

Aldenfelder sier til Nature News at han var overrasket over gullfunnet ved den primitive boplassen:

- Vi ventet å finne gravplasser, men ikke gull. Alt gullet som er funnet i Andes, er avdekket i mer komplekse settinger enn dette, uttaler han videre.

Professor emeritus Robert Gordon ved Yale University, USA, bemerker at det ikke finnes gode grunner til at tidlige samfunn skal ha latt være å bearbeide gull på denne måten.

- Gull er et mykt metall som lett lar seg forme. Mennesker kan dessuten finne det klumper, uten å bedrive gruvedrift.

- Og; innsatsen som kreves for å skape en brukbar gjenstand, vil ikke være uoverkommelig, sier Gordon til Nature News.

Referanse:

Mark Aldenderfer, Nathan M. Craig, Robert J. Speakman, og Rachel Popelka-Filcoff. Four-thousand-year-old year old gold artifacts from the Lake Titicaca basin, southern Peru. Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 105, nr. 13, side 5002-5005, 1. april 2008.

Powered by Labrador CMS