Stiver opp antikken

Hvordan skal man redde jordskjelvutsatte kulturskatter fra å gå med i neste storskjelv? Det er spørsmålet sikringsnettverket Prohitech jobber med. De 12 landene i nettverket bruker blant annet bjelker for å stive opp antikke bygninger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Særlig i området rundt middelhavet er det mange verneverdige bygninger som er utsatt for jordskjelv. Utfordringen ligger ikke bare i hvordan man skal redde bygningene fra skjelvene - det kan være temmelig enkelt i seg selv - men hvordan man skal sikre dem uten å gjøre for store inngrep i bygningenes kulturelle verdi.

Hvem vil vel se et gresk tempel som drukner i stålbjelker og betong?

"Mange kulturskatter er jordskjelvutsatte."

Skal sikre kulturarv

Forkortelsen Prohitech står for Earthquake Protection of Historical Buildings by Reversable Mixed Technologies og er et internasjonalt nettverk som ble dratt i gang i 2004. Prosjektet består av 16 universitetspartnere fra 12 land, både utenfor og innenfor EU, som Italia, Hellas, Portugal, Romania, Israel, Egypt, Marokko og Makedonia.

Prosjektet arbeider med å sikre bygninger fra antikken og frem til midten av forrige århundre. Dette er bygninger som regnes som deler av vår felles kulturarv.

- Det er et spørsmål om å komme med varige løsninger i ni konkrete tilfeller der bygninger er truet, sier Jean-Pierre Jaspart fra Universitetet i Liege i Belgia, der Prohitech-nettverket samles denne uken.

"Denne bjelken er del av et system bestående av tømmer, stål og betong. Systemet er utviklet i Portugal i samarbeid med universitetet i Napoli. Bjelkene skal forsterke konstruksjoner som står i fare for å gå med i jordskjelv."Bevare uten å endre

Lista over bygninger omfatter Parthenon i Aten, det kongelige palasset i Napoli, katolske og ortodokse kirker i nord-Italia og Makedonia og et palass i Istanbul.

Jaspart understreker at det viktige er å stabilisere bygningene uten å forandre deres fremtoning. Samtidig er det viktig at prosessen skal kunne reverseres enkelt - endringene som gjøres for å stive opp bygningene skal raskt og enkelt kunne gjøres om slik at skattene framstår i sin opprinnelige form.

Powered by Labrador CMS