En gruppe med forskere fra Universitetet i Cincinnati oppdaget ved en tilfeldighet en urørt grav. (Foto: University of Cincinnati, Pylos Excavations.)

Fant krigergrav fra bronsealderen

For over 3500 år siden ble en mann i 30-årene ble gravlagt sammen med utallige luksusgjenstander i gull, sølv og bronse.

Forskere fra Universitetet i Cincinnati oppdaget en eldgammel grav, nærmest på slump, da de skulle undersøke et allerede kjent utgravningsområde i Hellas.

Der fant de over 1500 gjenstander lagt sammen med den gravlagte, en antatt kriger eller handelsmann.

- Hvem han enn var, ser det ut til at han ble hyllet for enten handels- eller krigeregenskapene sine, spekulerer Jack Davis i en pressemelding. Davis var en av forskerne som deltok på utgravningen.

Urørt grav

Det hele begynte da forskerne skulle undersøke det velkjente området rundt Nestors palass som ligger ved den greske byen Pylos. De ville forsøke å forklare hvordan herskerne av palasset kunne kontrollere et område med over femti tusen innbyggere i bronsealderen.

Illustrasjonen viser hvor mange av de ulike gjenstandene lå plassert i graven. (Foto: (Illustrasjon: University of Cincinnati, Pylos Excavations.))

I løpet av den første dagen fant arkeologene én av gravens fire vegger. Først trodde de at de hadde funnet restene av et gammelt hus. Men det viste seg at veggene var en del av en gravsjakt som var omtrent én og en halv meter dyp, én meter bred og to meter lang. Graven hadde ligget urørt i rundt 3500 år.

- Denne tidligere uåpnede gravsjakten er en av de flotteste oppvisningene av forhistorisk velstand som er oppdaget i Hellas de siste 65 årene, sier Davis’ kollega, Shari Stocker i samme pressemelding. 

Mange av gjenstandene var trolig gaver som ble lagt sammen med den avdøde. På hans venstre side lå våpen, på hans høyre side lå smykker og juveler.

En viktig mann

Det er lite Davis og kollegene foreløpig kan si med sikkerhet. Nå som utgravningen er ferdig, skal de bruke god tid på å studere gjenstandene som ble funnet. Men de antar at mannen må ha vært en viktig og velstående samfunnsborger i sin tid.

- Det er ganske utrolig at det ikke finnes noen keramiske vaser eller krukker blant gavene i graven. Alle koppene, muggene og fatene vi fant var i metall: bronse, sølv og gull. Han hadde tydeligvis råd til å forakte vanlige potter av keramikk, sier Stocker.

[gallery:1]

Powered by Labrador CMS