Vistegutten fra Rogaland er rekonstruert av den svenske spesialisten Oscar Nilsson.

Slik så en norsk gutt ut for 8.000 år siden

Nå er han rekonstruert ved hjelp av DNA-analyse og moderne rettsmedisinske teknikker.

Hvorfor Vistegutten døde bare 14 år gammel vet ikke forskerne. Gutten var tilsynelatende både frisk og sunn.

Han ble begravd i den lille Vistehola på Randaberg litt nord for Stavanger. Den samme lille hulen som foreldrene hans kan ha bodd inne i.

I dag er han det best bevarte steinaldermennesket vi har i Norge.

Rekonstruksjonen av gutten

– Jeg jobber med skjeletter etter fortidsmennesker mye av dagen.

– Men å se et levende menneske foran meg på denne måten blir noe helt annet, forteller arkeolog Sean Denham. Han er ansatt på Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger.

– Oscar Nilsson har gjort en fantastisk jobb med denne nye rekonstruksjonen, sier Denham til forskning.no.

Arkeologen ved museet i Stavanger er også glad for den økte interessen det skaper for steinalderen i Rogaland og Norge.

Vistegutten i rekonstruert helfigur kan du nå se på en ny permanent utstilling om forhistorien, som står på Hå gamle prestegård på Jæren. Oscar Nilsson har utstyrt ham med et fiskespyd og en fiskekrok.

Fisk og nøtter

Det var under en arkeologisk utgravning av Vistehola i 1907 at forskere fant levningene etter gutten.

Han var bare 125 centimeter høy.

Ved hjelp av nye undersøkelsesmetoder vet forskerne at gutten har spist like mye mat fra havet som fra landjorda. Både torsk, sel og villsvin sto på menyen hos menneskene han bodde sammen med nær stranden på Jæren. Det samme gjorde skjell og nøtter.

Selv til steinaldermenneske å være var Vistegutten liten av vekst. Voksne steinaldermenn i Norge var antakelig 165-170 centimeter høye. Kvinnene kan ha vært 145-155 centimeter høye.

Begge kjønn hadde kraftig kroppsbygning, slik vi ser tegn til også hos Vistegutten. Øyne og kinnbuer var ofte ganske markerte hos menneskene i Norge den gangen.

Gutten var antakelig nokså mørk i huden.

Vistehola i Randaberg ligger 10 kilometer nordvest for Stavanger sentrum. Dette er en av de mest kjente boplassene fra steinalderen i Norge. Her ble skjelettet til Vistegutten funnet under en arkeologisk utgraving i 1907. Nye metoder har gjort det mulig å hente DNA ut av skjelettet.

Ansiktsform, hud og hår

– Det var en stund tvil om dette var en jente eller en gutt. Men nå kan vi ut fra DNA med sikkerhet si at Vistegutten var en gutt, forteller Denham.

Rekonstruksjonen Oscar Nilsson har lagd er basert på DNA-analyse. Det bygger også videre på et prosjekt i 2011, der forskere ved Universitetet i Dundee i Skottland laserskannet hodeskallen til Vistegutten og lagde en tredimensjonal modell av hodet.

– DNA-analysen som er gjort senere, sier oss mer om fasongen på hodet hans, forteller Denham.

– Hudfargen, hårfargen og fargen på øynene er vi litt mer usikre på. Men her støtter vi oss blant annet på de andre funnene vi har etter steinaldermennesker i Norge på denne tiden.

Gjennomsnittlig levealder i eldre steinalder var ikke særlig høy. Men det skyldtes mye at det var så mange små barn som døde. Kom folk først opp i voksen alder, så var det ikke uvanlig at de ble over 50 år gamle.

Vi vet ikke hvorfor Vistegutten døde så ung.

Livet på Jæren var antakelig godt da Vistegutten levde der. Jærlandskapet var dekket av løvskoger med villsvin, elg og hjort. Gutten har også spist mye mat fra havet. Klimaet var mildere enn i dag og lokket mennesker sørfra til Norge. Undersøkelser av skjelettet forteller oss at Vistegutten ikke hadde noen alvorlige sykdommer. Han har heller ikke sultet. Da han døde ble han begravet under familiens «stuegulv» inne i den lille grotten. Det må bety at de ønsket å ha den småvokste gutten i nærheten av seg etter at han var død.

Få bevarte steinaldermennesker i Norge

Analyser av DNA-et til fortidsmennesker har åpnet nye dører for arkeologene.

I Norge har vi dessverre fram til nå bare noen få funn av skjeletter etter de første steinaldermenneskene her i landet.

Vistegutten vil du framover kunne se i en permanent utstilling om steinalderen hos Hå gamle prestegård. Under prestegården ble tilfeldig funnet en 9000 år gammel bosetting.

De aller eldste skjelettene i Norge stammer fra mennesker som levde for 9.000 år siden. På den lille øya Hummervikholmen i Søgne på Sørlandet har arkeologer funnet deler av skjeletter fra minst tre mennesker.

I artikkelen under her kan du lese om hvordan arkeologer i Danmark har klart å finne ut mye om utseendet til en steinalderjente som levde for 5.700 år siden, ut fra det svært godt bevarte DNA-et i en tyggegummi av harpiks som hun har tygd på.

Jenta hadde trolig blå øyne, brun hud og mørkebrunt hår. Hun tilhørte i likhet med Vistegutten, et jeger- og sankerfolk som levde i Norden før nye mennesker kom hit sørfra med jordbruket.

Endring: 17. mars 09.00 ble det tilføyd en opplysning om hvor du kan se Vistegutten.

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Kilder:

Norgeshistorie.no, Wikipedia, SNL

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS