Avkler Luther-myter

Ble Martin Luther munk for å komme seg unna tvangsekteskap? Nye funn tegner et bilde som på sentrale punkter strider mot eksisterende oppfatninger om Luther.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Luther. Bilde: Wikimedia Commons

Kom Martin Luther egentlig fra en velstående familie? Hva spiste han, og hva lekte han med som barn? Og hvorfor ble han egentlig munk?

På tross av den betydningen protestantismens far hadde, har kunnskapen om dagliglivet hans vært mangelfull og omspunnet av myter.

Nå har imidlertid tyske forskere presentert en tidvis detaljert rekonstruksjon av Luthers dagligliv.

Presentasjonen av reformatorens dagligliv kommer etter at arkeologer i fem år har jobbet seg gjennom tre steder der Luther bodde, fra han ble født i byen Eisleben 1483 til han døde samme sted i 1546.

Leker og medisiner

Arkeologene har jobbet seg gjennom huset der han ble født i Eisleben, i hjemmet der han vokste opp i Mansfeld og bygget der den tidligere munken levde med kona og de seks barna deres i Wittenberg.

Funnene spenner dermed over en stor del av Luthers liv: Det er funnet leker fra barndommen, og medisiner fra alderdommen.

Arkeologene som har gravd i Luthers historie har blant annet funnet ølkrus, gryter, konas giftering, en samling med 250 sølvmynter - og tusener av dyrebein som har gitt forskerne innblikk i familiens kosthold.

Utstilling

Etter analyser av  funnene, har en rekke av de viktigste blitt stilt ved Landesmuseum für Vorgeschichte, det statlige museet for forhistorie i byen Halle, sammen med andre gjenstander fra Luthers liv.

Utstillingen Fundsache Luther åpnet 31. oktober, datoen som gjerne regnes som reformasjonens startpunkt.

Det var på denne dagen i 1517 Luther, ifølge den dominerende historien, skal ha slått opp sine berømte teser.

I katalogen for utstillingen presenteres funnene som ”sensasjonelle”. Samtidig heter det at forskerne har hatt mulighet til å ”rekonstruere hele kapitler” i Luthers liv.

Fattige kår?

På bakgrunn av funnene tegner forskerne opp et bilde som på sentrale punkter motstrider eksisterende oppfatninger om Luther.

I en gjennomgang av saken påpeker magasinet Der Spiegel at det bildet Luther ga av seg selv, ikke alltid var like sannferdig.

Det tyske magasinet viser blant annet til at Luther hevdet at han var sønn av en fattig gruvearbeider og at moren ”bar all veden hjem på ryggen”.

Forskerne tegner opp et ganske annet bilde av Luthers oppvekst og liv. Nye funn viser ifølge Der Spiegel at Luthers far allerede som ung mann eide et kobberverk.

Etter at familien i 1484 flyttet til Mansfeld, skal Luthers far ifølge magasinet raskt ha blitt en suksessfull verksmester, i tillegg til at han eide land.

Klinkekuler

Luthers mor var på sin side født inn i en familie i øvre middelklasse. I barndomshjemmet i Mansfeld er det funnet leker som klinkekuler og kjegler laget av kubein, hvilket ifølge forskerne tyder på at de levde relativt bra.

En gjennomgang av matavfallet tyder på at familien jevnlig åt stekt gås og kjøtt fra smågris, mens de under fasten skal ha spist dyr havfisk.

På bakgrunn av funn i hjemmet i Wittenberg, konkluderer forskerne med at Luther beskrev sine berømte tekster med gåsefjær under lamper opptent med dyrefett.

I et oppvarmet rom med utsikt over Elben skal Luther ha skrevet 1800 sider i året.

Tvangsekteskap?

Ifølge Der Spiegel skal ikke alle funnene ha vakt like stor begeistring hos den protestantiske kirka i Wittenberg.

Blant annet skal antakelser om at familien kastet døde katter i søpla anses som irrelevant fra et religiøst ståsted. Dette samme gjelder antakelser om at Luther slett ikke brukte spiker, men tegnestifter, dersom det faktisk var slik at han slo opp sine 95 teser på kirkedøra i Wittenberg.

Forskerne stiller også spørsmål ved historien om hvorfor Luther valgte å bli munk.

Ifølge historien skal Luther ha bestemt seg for å bli munk etter at et lyn slo ned like ved ham i juli 1505.

I forbindelse med utstillingen i Halle hevdes det derimot at grunnen var at Luther, som da var 21 år, flyktet fra et nært forestående tvangsekteskap.

Overfor Der Spiegel viser en forsker til nye funn som viser at Martin Luthers far allerede hadde giftet bort tre døtre og en sønn til barn av velstående verksmestere.

Konsekvenser?

I forbindelse med utstillingen i Halla beskrives altså funnene som sensasjonelle. Men vil de få noen stor betydning for oppfattelsen av Martin Luther?

– Det vil være interessant å se om dette får konsekvenser for luthersk kristentro, eller om mytene er så tunge at de blir stående, sier førsteamanuensis i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Dag Øistein Endsjø, til forskning.no.

Endsjø hevder at mange kristne ofte overser mer problematiske sider ved den kristne historien.

– Det interessante ved den tradisjonelle forståelsen av Luthers liv, er at den viser at selv hendelser som er så nære oss i tid ofte blir presentert innenfor rammen av mytiske idealbilder i overensstemmelse med den religiøse overbevisningen. Hva som faktisk var tilfelle, kommer ofte i annen rekke, sier Endsjø.

Les mer: 

Utstillingen Fundsache Luther åpnet 31. oktober ved Landesmuseum für Vorgeschichte. Den pågår til 26. april 2009.  

Powered by Labrador CMS