Hva spiste Ötzi? Forskere leter forsiktig etter matrester i magen til ismannen. (Foto: Southtyrolarchaeologymuseum\Eurac\M.Samadelli)
Hva spiste Ötzi? Forskere leter forsiktig etter matrester i magen til ismannen. (Foto: Southtyrolarchaeologymuseum\Eurac\M.Samadelli)

Har avdekket ismannen Ötzis siste måltid

Forskerne ble overrasket da de undersøkte innholdet i magen til den mer enn 5000 år gamle kroppen.

I 1991 kom to tyske turister over et eldgammelt lik på grensen mellom Østerrike og Italia. Det viste seg at det var restene av en mann som levde for over 5000 år siden.

Liket, som fikk navnet Ötzi, har vært til stor glede for forskere innenfor mange disipliner. Både hår og hud var bevart og det ble funnet både klær, redskaper og våpen.

Siden Ötzi var mumifisert, er også de indre organene bevart. Nå har forskere kartlagt ismannens siste måltid.

Hvor er magen?

Tidligere er det funnet spor av mose i mageregionen, men det er først nå de har klart å kartlegge hva Ötzi livnærte seg av. Det har nemlig vært vanskelig å finne selve magesekken. Den flyttet seg oppover i kroppen under mumifiseringen.

– Magesekken var uvanlig godt bevart sammenlignet med tidligere undersøkte innvoller og tarmer, sier Frank Maixner ved Eurac Research Institute for Mummy Studies i Bolzano i Italia.

Han er en av flere titalls forskere som i mange år har lett etter matrester inni Ötzi. De ble særlig overrasket over hvor mye fett han må ha fått i seg.

– Han hadde en bemerkelsesverdig høy andel fett i dietten sin, sier Maixner i en pressemelding.

Magesekken til Ötzi er godt bevart. (Foto: Southtyrolarchaeologymuseum\ Eurac\M.Samadelli)
Magesekken til Ötzi er godt bevart. (Foto: Southtyrolarchaeologymuseum\ Eurac\M.Samadelli)

I tillegg fant forskerne kjøtt fra steinbukk og hjort, korn fra det den urgamle kornsorten einkorn og spor av den giftige bregnearten einstape.

Lurt med mye fett

Selv om forskerne ble tatt på senga av alt fettet, mener de det er ganske naturlig med tanke på at Ötzi levde høyt oppe i de kalde Alpene. Liket hans ble funnet 3200 meter over havet.

– Dette krever optimal tilførsel av næringsstoffer for å unngå sult og energitap, sier Albert Zink, også han forsker ved Eurac.

– Ismannen ser ut til å ha vært fullt klar over at fett representerer en utmerket energikilde, sier Zink i samme pressemelding.

Tørket kjøtt

Steinbukk- og hjortekjøttet som ble funnet, har Ötzi enten spist rått eller tørket.

Spor av kullpartikler i tarmene fra tidligere undersøkelser kan tyde på at kjøttet har vært tørket over et bål. Slik holdt det seg lenger og var fint å ha med som niste.

Matpapir hadde Ötzi ikke, men det er ikke usannsynlig at han pakket maten i store bregneblader. Det forklarer i tilfellet at det var giftig einstape i magen hans.

Referanse:

Maixner, Zink mfl: The Iceman’s Last Meal Consisted of Fat, Wild Meat, and Cereals. Current Biology, juli 2018, doi: 10.1016/j.cub.2018.05.067. Sammendrag

Powered by Labrador CMS