De 5300 år gamle klærne er så skjøre at det må en DNA-analyse til for å finne ut hva slags skinn de er laget av. Øverst fra venstre er en sko med gress i, skinnjakka (geit og sau), et lendeklede i skinn (sau), en kappe av gress, pelslua (bjørn) og leggvarmere i skinn (geit). Gjenstandene er utstilt i det arkeologiske museet i Bolzano, Italia. (Foto: Institute for Mummies and the Iceman)

Her er klærne til ismannen Ötzi

Han hadde blant annet på seg en lue laget av bjørnepels.

Det sies at man kan si mye om hvem noen er ved å se hvordan de kler seg. Det gjelder i det minste for ismannen Ötzi. Han vandret i europeiske fjell i kobberalderen, en periode mellom steinalderen og bronsealderen.

Nå mener forskere som har studert klærne hans at de kan avsløre hvordan han levde.

Den 45 år gamle mannen ble funnet i de italienske alpene i 1991, godt bevart av kulda. Siden har han blitt flittig studert. Forskerne vet hva han spiste, hva slags verktøy han brukte, hvor han boddehvordan helsa hans var og mye mer.

Hva han hadde på seg da han døde har derimot vært mer uklart. De eldgamle klærne er ikke i optimal stand etter 5300 år.

Til tross for vanskene tror italienske og irske forskere at de nå har klart å finne ut hvilke dyr skinnene stammer fra.

Bjørnejeger?

5000 år gamle Ötzi ble funnet nedfrosset i alpene på grensa mellom Østerrike og Italia. Mageinnhold fra Ötzi har bidratt til å kvalitetssikre data fra forsteinet avføring i den nye studien i PLOS ONE. (Foto: Wikimedia commons)

De har analysert DNA fra ni biter av det Ötzi hadde på seg.

Tidligere har andre forskere funnet ut at leggvarmerne og kappen inneholdt saueull, mens mokasinene var laget av kvegskinn.

Det fikk dem til å konkludere med at han var gjeter og bonde. Men ettersom han hadde et pilkogger, har de også spekulert på om han kunne være jeger.

Og i antrekket finner forskerne nå spor etter helt andre typer dyr enn sau og kveg.

Den nye analysen tyder på at Ötzi også drev med jakt. Noen hadde i hvert fall fanget vilt for å få tak i skinn til klærne hans.

Pelslua hans var laget av brunbjørn og pilkoggeret av rådyrskinn.

Hardhausen ble trolig drept. Han ble alvorlig såret en tid før han døde, av en pil i ryggen. Han levde likevel en stund med skaden.

Ötzis klær (Foto: Institute for Mummies and the Iceman)

Tilfeldig garderobe

I til sammen seks eiendeler fant forskerne DNA-spor etter fem forskjellige dyr.

Skinnklærne er stort sett fra tamme dyr.

Jakka er basert på skinn fra geit og sau. Lendekledet er også av saueskinn.

Mens skolissene stammer fra kveg.

Leggvarmerne er av geiteskinn. Også 4500 år gamle leggvarmere fra Sveits er laget av geit, og forskerne mener det kan tyde på at menneskene allerede på den tida visste hvilke dyr som egnet seg til ulike plagg.

Jakka virker likevel litt tilfeldig satt sammen, synes de. Minst fire skinn fra to forskjellige typer dyr i samme plagg kan tilsi at ismannen, eller den som sydde jakka, tok det han hadde tilgjengelig. Kanskje han måtte erstatte biter av den etter hvert som skinnet ble ødelagt.

Sporene etter de mange dyrene i jakka viser også hvor vanskelig det er å slå fast innholdet i garderoben. Tidligere har andre forskere oppdaget skinn fra både det de mener er hundedyr og gemse, som ligner på en fjellgeit. Slike dyr fant ikke forskerne bak den nye studien. Det kan være så enkelt som at de analyserte forskjellige biter.

Mysteriet Ötzi er nok ikke løst helt ennå.

 

Referanse:

Niall O’Sullivan mfl: A whole mitochondria analysis of the Tyrolean Iceman’s leather provides insights into the animal sources of Copper Age clothing. Scientific Reports, 18. august 2016. DOI: 10.1038/srep31279. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS