Jordhytter i Las Vegas

Forskere har funnet spor etter 1300 år gamle jordhytter bare noen kilometer unna neonopplyste Las Vegas Strip.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forskere tror det har vært folk i Las Vegas-området i over 3000 år. (Illustrasjonsfoto: www.clipart.com)"

Fakta om pueblofolket

Pueblofolket er et innfødt amerikansk folk som holder til syd-vest i USA.

Da spanjolene først støtte på de på 1500-tallet ble de oppkalt etter “pueblo” som betyr landsby.

Det finnes i dag rundt 35.000 puebloindianere i New Mexico, Arizona og langs Rio Grande og Colorado River.

Til tross for spanjolenes forsøk på å konvertere folket til katolisisme, har pueblofolket beholdt mye av sin gamle kultur og religion.

Kilde: Wikipedia

Forskere fra Itaca College har blant annet brukt radiosignaler til å produsere et underjordisk kart, som viser to gamle jordhytter i nasjonalparken Springs Preserve utenfor Las Vegas.

Pueblofolket levde som nomader frem til rundt år 100, men også før det skal de ha vært innom Las Vegas-området minst en gang i året, ifølge Michael Rogers, som gjorde undersøkelsene.

Rogers mener funnet kan hjelpe arkeologer med å finne ut hvordan folk i dette området gikk fra å være nomadiske jegere til å bli et mer fastboende jordbrukssamfunn.

"Bygningene Rogers og kollegaene fant er ikke ulike denne jordhytta i Mesa Verde i Colorado. (Foto: Wikimedia Commons)"

Brukte radiobølger og radar

Det har også tidligere blitt funnet tegn på bosetninger i området, men denne gangen brukte forskerne en teknologi som kalles ground-based remote sensing (GBRS) til å “se” under bakken.

GBRS bruker blant annet radiobølger og radar, og kan oppdage forstyrrelser i jordmønstre og andre geofysiske endringer som kan være forårsaket av mennesker.

Denne metoden er både raskere og mer skånsom for miljøet enn tradisjonell arkeologisk graving.

Rogers og kollegaene hans delte området opp i et rutenett og sendte radiosignaler ned i bakken. De dro senderne og mottakerne langs bakken og endte opp med et svært detaljert underjordisk kart over området.

"Pueblofolket begynte å slå seg ned i sydvestlige USA som jordbrukere rundt år 100. (Foto: Wikemedia Commons)"

Kom til Vegas etter vann

Rogers sier at det ikke er uvanlig å bruke tilsvarende metoder ved utgravinger på for eksempel Kypros, hvor arkeologer vet at det fantes store steinbygninger i sen bronsealder.

Men det nye er at forskerne nå har greid å finne jordhytter som ikke er laget av stort annet enn sammentråkket jord og tømmerstokker.

Rogers forteller at jordhyttene ser ut som om de er ment for kortvarig bruk, og at de sannsynligvis var til sesongbruk. Han mener oppdagelsene vil gi arkeologer et bedre bilde av hvordan pueblofolket levde.

Arkeologer mener puebloindianerne slo seg ned i sydvestlige USA for over tre tusen år siden og at de kom til Las Vegas-området på utkikk etter vann. 

Lenker:

Pressemelding fra Itaca College

Informasjon om pueblofolket på nativeamericans.com

Powered by Labrador CMS