Den hvite hesten i Uffington. (Foto: Topfoto/General/NTB Scanpix)

Hva betyr den enorme hesten på den engelske landsbygda?

Den er flere tusen år gammel og er unik i Europa.

Dette er den hvite hesten i Uffington. Den har vært godt kjent i Storbritannia lang tid, og den blir nevnt i tusen år gamle britiske dokumenter.

De beste anslagene sier at den ble laget for mellom 3400 og 2550 år siden, og ingen vet hvem som lagde den og hvorfor den ble bygget.

Av en eller annen grunn finnes det veldig få figurer av denne typen i Europa som er så gamle. De kalles geoglyfer, og de mest kjente eksemplene finnes i Nazcaørkenen i Peru.

Disse digre figurene viser blant annet aper, mennesker og fugler, og de skal ha blitt laget for mellom 2500 og 1500 år siden. Akkurat som med Uffington-hesten er hensikten bak helt mystisk.

Den britiske arkeologen Joshua Pollard har tatt en nærmere kikk på hva vi egentlig vet om Uffington-hesten, og han presenterer noen teorier om hva den egentlig betyr.

Under kan du se hesten slik den ligger i landskapet.

 

 

Hvit kalk

Hesten ligger i åsside på en kolle i Uffington, ganske langt sør i England. Den er kuttet ut av den hvite kalksteinen under gresset, dermed har den også holdt på fasongen gjennom årtusenene.

Den har sannsynligvis blitt ryddet og vedlikeholdt av lokale folk gjennom flere tusen år.

Det er massevis av forhistoriske monumenter i sør-England. Det mest kjente av dem alle, Stonehenge, ligger bare en times kjøring unna den hvite hesten.

Flere litt vage grunner til at hesten ble laget har blitt foreslått, blant annet at den skulle vise fram rikdommen til de folkene som kan ha bodd på toppen av åsen.

Det kan ha vært emblemet til en stamme som levde i området, eller så kan hesten ha markert et eller annet religiøst sted.

En tegning av hestens form. (Foto: (Bilde: William Plenderleath))

Lite synlig

Pollard mener at det må være en annen forklaring. Problemet er at hesten ikke synes noe godt fra undersiden av åsen. Du ser bare noen linjer. Utsikten er ikke så veldig mye bedre litt høyere opp på åsen heller.

Dermed tror Pollard at den heller ikke ble bygget for å vise fram velstand eller makt.

Han mener hesten har en helt annen betydning, og at den ble bygget for å utnytte landskapet den ligger i.

Hesten sett fra siden. Ikke så lett å se hva det er for noe. (Foto: Martin Fowler/Shutterstock/NTB Scanpix)

Solen

Pollard lanserer ideen om at hesten er en sol-hest. Det er et gammelt symbol som markerer solens gang over himmelen.

I blant annet norrøn mytologi blir solvognen dratt av to hester over himmelen, men det finnes flere andre eksempler fra andre deler av verden, blant annet hinduismen.

Forskeren foreslår at noe av denne mytologien kan ha blitt med folk som vandret vestover.

Hesten i Uffington ser ut som om den er i bevegelse, og den er midt i et sprang. Halen ligger mot sør-øst, og hodet er mot nord-vest, så hesten kan tolkes som at den følger solens bane over himmelen.

Fra Dragon Hill, en liten ås rett nord for hesten, kan du se både den hvite hesten og solens gang over den.

Et problem med denne forklaringen er at det ikke finnes noen tilsvarende sol-hester i Storbritannia som er så gamle. Det finnes mange gamle monumenter, men det er få eksempler av tilsvarende gammel kunst som faktisk viser noe konkret, som for eksempel en hest.

Forskeren mener at bildene kan ha blitt tegnet ned på mye mindre varige måter, som for eksempel tatoveringer eller tekstiler.

Trundholmsvognen, en solvogn med hest som ble funnet i en myr i Danmark. Den skal være rundt 3400 år gammel. (foto: Malene Thyssen/CC BY SA 3.0)

Mystisk

I området rundt Uffington har det vært folk i lang tid. Det har blitt funnet mange spor etter romerne, som holdt til i Storbritannia for mellom rundt 2050 til 1600 år siden.

Men det er få funn fra jernalderen i akkurat dette området, i den samme tidsperioden som hesten kan ha blitt laget. Det ligger et fort fra jernalderen rett over hesten, som kalles Uffington Castle, men det er vanskelig å si hva som ble bygget først.

Det er ingen bygg-rester som tyder på at det var en eller annen festival knyttet til hesten.

Hvem som lagde denne hesten er også et mysterium. De tidligste innbyggerne i området kalles britonere, og var en del av en keltisk kultur. Kelterne var en stor gruppe som levde i Sentral- og Vest-Europa fra rundt 1200 f.Kr., og vi vet ikke når de flyttet over til de britiske øyene.

Referanser:

Pollard: The Uffington White Horse geoglyph as sun-horse. Antiquity, april 2017. Sammendrag

Powered by Labrador CMS