DENNE ARTIKKELEN ER PRODUSERT OG FINANSIERT AV STAMI - LES MER.

Sopp-partikler kan påvirke helsa til ansatte i avfallsbransjen
For første gang har forskere beskrevet hvordan soppsporer og sammensettningen av sopparter virker på immunforsvaret til ansatte i sorterings- og gjenvinningsanlegg.
Norsk industri for avfallssortering og gjenvinning har viktige oppgaver i samfunnet. De samler inn, sorterer og gjenvinner avfall til energiproduksjon og nye materialer.
Ansatte i denne bransjen utsettes for et høyt antall luftbårne muggsoppartikler i forskjellige størrelse og form. De kan stamme fra diverse sopparter. Det kan føre til luftveisproblemer.
Slike problemer starter vanligvis med aktivering av to viktige immunreseptorer: TLR2 og TLR4. Immunreseptorer er proteiner som vanligvis sitter i cellemembranen og som kan binde stoffer som forårsaker en respons i immunsystemet.
Utsettes for partikler fra mikroorganismer
Nå har forskere fra STAMI undersøkt hvordan antall soppsporer og artssammensetting i støv fra gjenvinningsanlegg for avfall påvirker aktivering av TLR2 og TLR4.
Det er første gang denne sammenhengen er beskrevet for støv fra avfallssortering og gjenvinningsanlegg.
I samarbeid med kolleger fra Universitetet i Oslo (UiO) har forskerne sortert og klassifisert sopparter som finnes i luftprøver fra tre norske gjenvinningsanlegg. I disse anleggene sorterer og gjenvinner de papp, plast, gipsplater, møbler, gamle vinduer og hageavfall.
– En rekke oppgaver ved avfallsbehandling gjør at de ansatte utsettes for luftbårne partikler fra mikroorganismer, inkludert muggsopp. Mengden luftbårne muggsoppartikler måler vi gjennom å tallfeste soppsporer, sopp-DNA eller kolonidannede enheter ved dyrking, forklarer forsker Anani K. Afanou på STAMI.
– Deretter kan vi gi råd om tiltak basert på antall soppsporer per kubikkmeter luft, legger han til.
Høy verdi
I denne studien viste det seg at middelverdien av antall muggsoppsporer per kubikkmeter var fire ganger høyere enn det som er veiledende grenseverdi for soppsporer i arbeidsmiljø. Denne grenseverdien er på 100.000 sporer per kubikkmeter.
Afanou forteller videre at mykobiomet – eller artssammensettingen – er et annet viktig faktor knyttet til eksponering.
Mykobiomet beskriver sammensetting av forskjellige sopparter som finnes i arbeidsmiljøet og som er kilde til de luftbårne soppartiklene.
Betennelsesreaksjon
Når celler i lungene kommer i kontakt med sopp-partikler eller bakterier, blir TLR2 og/eller TLR4 aktivert.
Disse cellene skiller ut signalstoffer som setter i gang en betennelsesreaksjon i lungene. Slike reaksjoner er viktige for å fjerne soppartikler og bakterier.
Men denne reaksjonen bør ikke vare lenge eller pågå hele tiden.
– Hvis arbeidere eksponeres daglig for sopp-partikler og denne betennelsesreaksjon varer lenge, så har de økt risiko for utvikling av allergi og astma eller unormal reduksjon i lungekapasitet, forklarer STAMI-forsker Anne Straumfors.
I den nye studien testet forskerne om støvet fra arbeidsplassluften hadde evne til å aktivere TLR2 eller TLR4 i spesielle egenproduserte lungemodeller.
De fant en høy aktivering av begge reseptorene. Mens økende soppsporenivå bidro til en økende TLR2- og/eller TLR4-aktivering, fant de motsatt respons med flere sopparter.
Altså ble immunreseptorene mindre aktivert når det var flere typer soppsporer i støvet.
Gir bedre forståelse av sykdomsrisiko
– Kunnskap om hvordan soppsporer og sammensetning av sopparter påvirker aktiveringen, bidrar til en bedre forståelse av eventuell risiko for sykdom. Denne kunnskapen kan bidra til å øke forståelsen av underliggende mekanismer bak helseeffekter som følge av å bli utsatt for soppartikler, oppsummerer Straumfors.
Referanse:
Komlavi Anani Afanou mfl.: Divergent TLR2 and TLR4 activation by fungal spores and species diversity in dust from waste-sorting plants. STAMI, 2022. (Sammendrag)
Les også disse sakene fra STAMI
-
Bygg og anlegg: Hvordan forebygge arbeidsulykker og dødsfall i en utsatt næring
-
Slik kan arbeidsgivarar redusere sjukefråværet blant gravide
-
Kulde kan påvirke de indre klokkene i kroppens celler
-
Hjemmestjenesten: Hvordan påvirker Arbeidstilsynets virkemidler arbeidsmiljø og helse?
-
Hørselstap gir høyere risiko for å falle ut av arbeidslivet. Men noe har endret seg
-
Slik kan ledere beskytte sine ansatte mot emosjonelle belastninger i jobben
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER