Ut av drømmeland, inn i groggyland

Når vekkerklokka ubarmhjertig drar deg ut av drømmeland tidlig om morgenen, har du kommet til groggyland. Toppetasjen vår trives ikke spesielt godt der.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå har forskere sett nærmere på hva som skjer i tidsrommet rett etter at vi våkner. Et morgentrøtt hode jobber verken spesielt raskt eller godt, antyder en ny studie.

Faktisk er tankevirksomhet, regneferdighet og evnen til å løse oppgaver mer svekket hos personer som våkner opp etter åtte timer sammenhengende søvn, enn hos folk som har vært våkne i 24 timer.

Det er en amerikansk studie, utført av et forskerteam ved University of Colorado at Boulder, som peker i retning av dette. Studien er publisert i Journal of the American Medical Association 11. januar.

Verst rett etter oppvåkning

Verst er situasjonen for hode og kropp tre minutter etter at du har våknet. Etter ti minutter begynner tregheten å avta, men effekter kan ofte være synlige i inntil to timer, ifølge forskerne.

"Testpersonene sov i åtte timer, men så ringte klokka og det var umiddelbart tid for oppgaver!" (Foto: Colourbox)

Ni frivillige som deltok i studien hadde sovet i åtte timer før de ble vekket for å løse oppgaver. Uten så mye som en kopp kaffe, måtte de straks gå i gang med regneoppgaver.

Ifølge Nature ble testen gjentatt 20 minutter senere, og deretter etter en fast intervall helt til testpersonene hadde vært våkne i 26 timer til sammen.

Siden de frivillige var godt utsovet da de begynte å løse oppgavene, kan det bety at folk med søvnmangel trenger enda lengre tid på å tvinge gluggene i åpen stilling og karre seg ut av groggyland.

- Bør vente 15-30 minutter

Assisterende professor Kenneth Wright, som ledet forskerteamet, mener at studien vil kunne få konsekvenser for transportarbeidere, medisinsk personell - og andre som er ansvarlige for folks sikkerhert.

"Etter en stund er hjerne og kropp på nett igjen."

De blir ikke sjelden kalt ut for å utføre kritisk viktige oppgaver rett etter oppvåkning.

- Ingen burde arbeide med viktige ting før det har gått 15-30 minutter siden de våknet, mener doktor Neil Stanley i British Sleep Society overfor BBC News.

Ifølge Nature har søvnforskere så vidt begynt å utforske forklaringer på morgentrøtthet og treghet i etterkant av oppvåkning.

I en studie fra 2002, der hjernene til testpersoner ble skannet, viste det seg at områder i hjernen som er involvert i problemløsing og kompleks atferd var særlig trege når vi våkner fra søvnen.

Les mer:

University of Colorado at Boulder: Grogginess, Disorientation On Awakening More Debilitating Than Sleep Deprivation.

Nature: Early-morning bleariness worse than sleep deprivation.

BBC News: “Mental skills worse after sleep.”:http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4598714.stm

Powered by Labrador CMS