Ozzie måler blodtrykket

Gorillaen Ozzie i dyrehagen Zoo Atlanta, USA, sjekker blodtrykket selv. 48-åringen er i risikosonen for hjerte- og karsykdommer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gorillaen Ozzie. (Foto: Zoo Atlanta)

Studenter ved Georgia Tech and Emory University har laget apparatet som gjør det mulig for gorillaene å måle blodtrykket frivillig. Blodtrykksmåleren skal være den første i sitt slag.

Ozzie er nå trent opp til å stikke armen inn i en mansjett som blåses opp på samme måte som når mennesker skal ta blodtrykket. Mansjetten er montert inne i en ramme og koblet til en monitor der blodtrykket leses av.

Studentenes største utfordring var å lage en mansjett som både var komfortabel og sterk nok til å passe en velvoksen hanngorilla på 150 kilo.

Helseproblemer

Det tok måneder med tålmodig veiledning og trening før Ozzie lærte å bruke den, men nå rapporteres det at målingene fungerer godt.

- Vi har bygd inn en sikkerhetsmekanisme som gjør at gorillaen ikke blir skadet om han skulle bli skremt og prøve å trekke armen ut av mansjetten, sier David Sotto, en av designerne, i en pressemelding.

Ozzie er en av fire eldre gorillaer som bor i dyrehagen i Atlanta. Når gorillaene nærmer seg de femti, står de i fare for å få samme type helseplager som voksne mennesker. Hjerte- og karsykdommer er den viktigste dødsårsaken hos voksne hanngorillaer i fangenskap.

Det nye systemet vil gjøre det mulig for veterinærer å måle faresignaler som høyt blodtrykk mer effektivt. Veterinær Sam Rivera sier at den nye blodtrykksmåleren er et stort framskritt for tilsyn med og behandling av gorillaer i fangenskap.

Dyrehager over hele USA har vist interesse for den nye blodtrykksmåleren.

Teamet fra Georgia Tech and Emory University justerer blodtrykksmåleren som kan leses av utenfor gorillaburet. (Foto: Zoo Atlanta)

Powered by Labrador CMS