Antikk fiskesaus funnet

Utenfor Spania utforsker undervannsarkeologer nå et velbevart romersk lasteskip. Dersom du gjetter at skipet var lastet med penger og gull, blir du nok skuffet. Derimot byr vraket på et innblikk i fine romereres matvaner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I år 2000 ble det utenfor spanskekysten funnet et romersk skip fra det første århundret etter at vår tidsregning begynner. Funnet ble gjort helt tilfeldig, etter at et skipsanker dro med seg en romersk krukke da det ble heist opp.

Største funn i Middelhavet

Vraket er av et tretti meter langt lasteskip, og er dermed det største romerske skipet som er funnet i Middelhavet.

Vraket er blitt en skikkelig tumleplass for undervannsarkeologer. Skipet var ikke bare i god forfatning (relativt sett, selvfølgelig - det er jo nesten 2000 år gammelt), det lå i tillegg på temmelig grunt vann, bare 25 meters dybde.

Vraket er så lett tilgjengelig at spanske myndigheter ble nødt til å bygge et stålbur rundt vraket for å holde suvenirjegere unna.

Nå begynner arkeologenes arbeid med å kartlegge det som finnes i vraket å bære frukter.

Dårlig med gull

De som tror at det var glemte gullskatter som gjorde arkeologene så glade, må nok tro om igjen. Mesteparten av lasten besto nemlig av hundrevis av krukker.

Krukkene var tomme, ettersom forseglingen for lengst hadde erodert bort, men funnet av fiskeben inne i dem gjør at arkeologene mener det er grunnlag for å konkludere med at de inneholdt den romerske delikatessen garum.

"Gaius Plinius Secundus, også kjent som Plinius den eldre, skrev om historie, natur, filosofi og fiskesaus."

Garum er en fiskesaus som var meget populær blant velstående romere. De internasjonale nyhetartiklene som omtaler dette vrakfunnet skriver at garum var laget av “fermented fish entrails” noe som sender tankene i retning av oversettelser som “gjæret fiskeslo”. Men dette ville nok vært nok misvisende.

Det er nok snarere snakk om forskjellige fiskedeler som er tilsatt rundt 25 prosent salt, forklarer Asbjørn Gildberg ved Fiskeriforskning. Han har arbeidet med fiskesaus i en årrekke.

Romersk luksusmat

- Garum er beskrevet allerede av Plinius den eldre, som levde på den tiden skipet stammer fra. Slik fiskesaus er ikke så populært i Europa nå lenger, men ligner veldig på fiskesausen man spiser i sørøst-Asia og som mange nordmenn kjenner fra thai-mat, sier Gildberg.

Gildberg skyter inn at det nå er interesse for å få produksjon av slik fiskesaus i gang igjen i Europa, også her til lands.

Så får vi se om romerne hadde rett i at garum er et afrodisium. Arkeologene mener at skipet også var lastet med bly, som skulle brukes til rørleggeri, og kobber. Kobber ble ofte blandet med tinn for å lage bronse.

Et romersk skipsfunn i så god tilstand fant man sist utenfor Korsika i 1985.

Powered by Labrador CMS