Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Polarinstitutt - les mer.

Overvintringsteamet 2023-24 på Troll forskningsstasjon i Antarktis. Fra venstre: Rørlegger/driftstekniker Vetle Broen, forskningstekniker og teamleder Jonas Tveit Hinna, elektriker Øystein Mæland, ekspedisjonslege Julie Syltern, mekaniker Gaute Ringvall og kokk Runar Sivesind Gullhaug.

Antarktis: – Nå er vi faktisk her alene

Sommersesongens siste fly har forlatt Troll og Antarktis for denne gang. Bare seks personer står igjen. De skal drifte forskningsstasjonen fram til neste fly med folk og forsyninger lander i november 2024.

– Det første jeg så fram til, var å se det flyet ta av fra flyplassen og kjenne på det at: Nå! Nå er vi faktisk her alene! Rett og slett kjenne litt på det å være isolert, sier ekspedisjonslege Julie Syltern.

Siste fly har forlatt forskningsstasjonen Troll for denne gang. Igjen står kokken, mekanikeren, legen, forskningsteknikeren, elektrikeren og rørleggeren. Seks håndplukkede fagfolk som skal drifte den norske forskningsstasjonen trygt gjennom den antarktiske vinteren. De skal sørge for at neste sommers fly med driftspersonell og forskere kan lande trygt på Troll flystripe.

Når vi spør dem hva som har vært sommersesongens høydepunkt, er hele teamet samstemte: Alt det nye de har lært på så kort tid.

Hvordan ser de så på overvintringa og isolasjonen? Vi har spurt dem. Les svarene her:

Kokken skal bygge pizzaovn

Gullhaug henter matvarer til kjøkkenet i frysecontainere ute på stasjonsområdet. Matlageret skal rekke helt fram til januar 2025, når den neste hovedforsyninga med mat kommer. Litt mat kommer likevel med det første flyet som lander i oktober/november 2024.

Kokk Runar Sivesind Gullhaug er fra Nord-Aurdal i Valdres. Han jobber vanligvis som stuert på fullriggeren «Sørlandet» i Karibien og Europa. Nå er han klar for minusgrader og mørketid.

– Hva har vært høydepunktet med sommersesongen?

– Ingen dag har vært lik. Plutselig har det kommet et propellfly, en Basler, som vi må ta imot på flystripa. Jeg har lært mye om hvorfor Norge er til stede i Antarktis og hva slags forskning som skjer her.

– Hva ser du fram til med overvintringa?

– Jeg ser fram til å starte selve overvintringa og utfordre meg selv på kjøkkenet. Jeg skal blant annet ha matkurs, kokkelere med flytende nitrogen og drive med surdeigsbakst. Jeg skal også bygge pizzaovn sammen med elektriker Øystein.

Kokken og legen gjør ikke bare kokke- og legeoppgaver. Her tar de friksjonstest og temperaturmåling av rullebanen på Troll flystripe før fly skal lande. Flyoperasjoner er en av hovedoppgavene til overvintrerne på Troll.

– Har du noen personlige mål for den kommende vinteren?

– Jeg skal bli bedre på å lage asiatiske og italiensk mat som er en personlig favoritt, og jeg skal legge bort telefonen mer. 

Mekaniker i minus 40

Ringvall har ansvaret for kjøretøyparken på Troll.

Mekaniker Gaute Ringvall fra Tromsø har tidligere jobbet to sommersesonger som mekaniker på Troll. Denne sesongen skal han også overvintre.

– Hva har vært høydepunktene med sommersesongen?

– Vi har hatt mye variert arbeid. Vi har lært om alt opplegget rundt flyoperasjoner, drift av forskningsstasjonen og værvarsling.

– Hva tror du kan være utfordrende under overvintringa?

–  Første tanke som slår meg, er nok å jobbe ute i minus 40 grader. Jeg håper det ikke oppstår noe uventet. Jeg gleder med til at arbeidsdagene blir kortere og at det bare er oss seks her nede. Det blir stille og fint.

Legen rørt over læring

Ekspedisjonslege Julie Syltern i brannbilen på Troll flystripe. En av hovedoppgavene til overvintrerne er å drifte flystripa med alt det innebærer, som for eksempel brann- og redningsberedskap.

Ekspedisjonslege Julie Syltern fra Åfjord gleder seg til overvintringa med teamet, å oppleve den antarktiske vinteren, lavt tempo og kreative prosjekter.

Hva har vært det beste med sommeren på Troll?

– Sommersesongens høydepunkt var masseskadeøvelsen på flyplassen. Vi i overvintringsteamet hadde flere brann- og redningsøvelser før jul, og også øvelse i transport, undersøkelse og behandling av skadde personer. Det hele kulminerte i en større masseskadeøvelse som involverte nesten hele stasjonen. Vi simulerte en flybrann med flere skadde passasjerer. Det er en omfattende øvelse med svært begrensede ressurser, store avstander og ikke minst kalde omgivelser.

Det som gjorde det så bra, var å se den progresjonen vi som et team hadde hatt i denne perioden. Medisinskfaglig skal teamet, som består av folk som til vanlig jobber langt unna helsevesenet, ha roller som minner om ambulansepersonell og kunne være med i et slags modifisert mottaksteam på legekontoret.

– Det var rett og slett rørende å se hvor mye de hadde lært på de månedene siden jeg møtte dem første gang i Tromsø. Og konsekvensene av det er jo bedre medisinsk beredskap for de ansatte på stasjonen.

– Hva ser du fram til med overvintringa?

– Det første jeg ser fram til, er å se det flyet ta av fra flyplassen og kjenne på det at: Nå! Nå er vi faktisk her alene! Rett og slett kjenne litt på det å være isolert.

– Er det noe spesielt som skal skje på jobb under overvintringa? 

– Som lege håper jeg det kommer til å skje minst mulig på jobb, selvfølgelig, men vi kommer til å øve og holde beredskapen oppe i teamet. Hovedjobben er å passe på stasjonen og drifte den, og arbeidsoppgavene er varierte. Det første som skal gjøres, er å gjennomføre den siste fugletellingen av snøpetrellene rundt stasjonen før fugleungene forlater redet og trekker nordover for vinteren.

Forskningsteknikeren venter på sørlyset

Forskningsteknikeren laster ned data fra vindmålerne som står på isen rundt Troll forskningsstasjon hver fjerde måned.

Forskningstekniker og leder for overvintringsteamet Jonas Tveit Hinna bor til vanlig i Oslo og jobber som sivilingeniør innenfor vannkraft. Nå arbeider han med å holde forskningsinstrumentene på Troll i gang. Han har blitt leder for overvintringsteamet.

– Overvintringa er i gang. Hva ser du fram til?

– Jeg gleder meg aller mest til sørlyset, stjernenatten og skumringen om høsten og våren som jeg har hørt mye bra om. I tillegg gleder jeg meg å bli utfordret både personlig, faglig og innen ledelse av teamet gjennom vinteren.

– Ser du noen utfordringer?

– Kombinasjonen av mørketid og isolasjon tror jeg kan bli utfordrende for alle og enhver i teamet.

– Jeg har ikke opplevd noe liknende før. Det er både skummelt og spennende å se hvordan kroppen og sinnet vil reagere på slike forhold.

Hinna forteller at data fra vindmålerne kan bli brukt til å finne ut om den nye stasjonen som skal bygges, kan drives helt eller delvis av vindkraft.

– Har du noen personlige mål for de neste månedene?

– Jeg tror tiden kommer til å gå veldig fort. Det viktigste personlige målet mitt vil være å nyte tilværelsen. Jeg håper også jeg får tid til å reflektere over hvilken fantastisk mulighet det er å få reise på en slik overvintringsekspedisjon. 

Elektrikeren skal lære seg å strikke

Elektriker Øystein Mæland reparerer en sentrifuge for blodprøver fra legekontoret.

Elektriker Øystein Mæland jobber til vanlig som servicetekniker i ventilasjonsbransjen i Bergen.

– Hva har vært det beste med sommersesongen – når det gjelder jobb?

– Sommersesongen har vært variert med mange nye arbeidsoppgaver og mye nytt vi har måttet lære oss. For eksempel brann og redning, alle oppgaver knyttet til å håndtere flyoperasjoner og den generelle driften av forskningsstasjonen.

– Hva har du lært som er nytt de siste månedene?

– Jeg har lært mye om naturen her, dyrelivet og hvordan forskningsstasjonene og forskningsprosjektene i Antarktis samarbeider.

Flere store, internasjonale forskningsprosjekt har hatt base på Troll denne sommersesongen. 

Blant annet har RINGS-prosjektet startet opp. Det skal måle kystnær is rundt hele kontinentet med radar fra fly for å kunne beregne fremtidig, globalt havnivå mer nøyaktig. 

Også tiårets største feltforskningsekspedisjon hatt base på Troll, hvor forskerne har boret igjennom hele isbremmen Fimbulisen for å ta målinger av havet under.

– Hva ser du fram til i overvintringa?

– Jeg gleder meg til å følge med på sesongendringene og kjenne på hvordan været og naturen er på Antarktis gjennom året.

– Har du noen personlige mål gjennom vinteren?

– Jeg skal lære meg å strikke, bygge pizzaovn med kokken Runar, lage iglo på isen og ta ulike kurs på nett.

Rørleggeren er spent på kroppen

Rørlegger Vetle Broen bor til vanlig i Haugesund hvor han er prosjektleder i et rørleggerfirma.

– Hva har vært høydepunktet med sommersesongen?

– Vi har lært mye nytt om hvordan Troll forskningsstasjon fungerer, hvordan andre ting fungerer i Antarktis og mye om flyplassdrift, i tillegg til fjellturer og skiturer i nydelig natur.

– Hva er du spent på med overvintringa?

– Jeg ser frem til finne ut hvordan kroppen reagerer på kalde og mørke dager over lang tid. Det å leve så lenge, så isolert. Jeg lurer også på hvor mye jeg kommer til å savne familie, venner og kjæreste, og hvordan jeg eventuelt håndterer det.

– Har du et personlig mål for overvintringa?

– Jeg skal bidra til at vi får en fin overvintring alle seks.

De seks tar vare på Troll forskningsstasjon de neste månedene.

Overvintring i Antarktis

Troll forskningsstasjon er i drift hele året. Den huser seks personer i den antarktiske vinteren og mange flere om sommeren.

De seks overvintrerne har vært sitt fagfelt i bunnen som:

  • elektriker
  • forskningstekniker 
  • kokk
  • lege 
  • mekaniker 
  • rørlegger/driftstekniker

På Troll må de også trå til på ei rekke fellesoppgaver i teamet. Skaffe vann, fylle drivstoff og sikre utstyr og bygg mot vær og vind. De samler også inn prøver for forskere, og en del av disse prøvene er direkte knyttet opp mot klimaforskning.

Norsk Polarinstitutt søker som regel etter overvintrere hvert år rundt januar.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

S

Powered by Labrador CMS