Gården beskytter mot astma og allergi

Barn som vokser opp på gård har bare halvparten så stor risiko for å få astma og allergi som barn fra byen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En oppvekst på landet kan beskytte deg mot astma og allergi resten av livet. (Foto: iStockphoto)

Å vokse opp på en gård, blant hester, griser, kuer og sauer, lyder sikkert idyllisk for mange. Nå viser det seg at det er enda en god grunn til å leve ut drømmen om å bo på landet.

Risikoen for å utvikle astma og allergi er nemlig mye lavere. 

Det er resultatet av en ny dansk undersøkelse som nettopp er blitt publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Allergy and Clinical Immunology.

– Resultatet viser at det gir en beskyttende effekt å være født og oppvokst på landet. Effekten varer fram til tyveårsaleren, forteller Torben Sigsgaard, professor i arbeidsmedisin fra Aarhus universitet, som har gjennomført undersøkelsen i samarbeid med forskere fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus universitetssykehus.

Undersøkte landbrukselever

I undersøkelsen har Sigsgaard og kollegene hans fulgt samtlige landbrukselever fra to årganger i Danmark – 2000 elever i alt – siden 1993. Elevene er blitt undersøkt løpende, noe som gjør studien unik.

– Vi kunne se at det var noen faktorer som spilte inn og ga en økt risiko for astma, for eksempel røyking eller arbeid i fjøs med griser eller kuer. Men det interessante var at når vi så på hvor elevene var vokst opp, kunne vi se at risikoen ble halvert for de barna som var vokst opp i et landbruksmiljø omgitt av dyr, forklarer Sigsgaard.

Det skyldes at barn på landet blir utsatt for mange mikroorganismer fra miljøet på gårdene tidlig i livet.

– Mikroorganismene stimulerer det medfødte immunforsvaret, noe som gir en bedre balanse i immunforsvaret gjennom livet, sier Sigsgaard.

– Hypotesen vår er at de første leveårene er viktige, og at effekten starter allerede i mors mage.

Kan gi bedre forebyggelse av astma og allergi

Undersøkelsen harmonerer med tidligere undersøkelser, som viser at barn som vokser opp i byen, er mer tilbøyelige til å utvikle allergi. Sigsgaard håper derfor resultatene hans i fremtiden kan få betydning for alle som lider av astma og allergi.

– Vi håper at vi kan lære mer om mekanismen som utløser allergi og astma, slik at vi en dag kan forebygge disse lidelsene, sier han.

Referanse:

New-onset asthma and the effect of environment and occupation among farming and nonfarming rural subjects; DOI: 10.1016/j.jaci.2011.06.006

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS