Vodka dreper russiske menn

Russiske menn har ekstremt høy dødsrisiko. Nå viser en stor studie at vodka har skylda.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.com)

I Norge har menn en forventet levealder på over 79 år. I Russland er tallet 64. Hver fjerde russiske mann dør før 55-årsdagen.

Nå mener et team av russiske, britiske og franske forskere at røyk og alkohol har mye av skylda for disse dystre tallene. Det var storforbrukerne av vodka som risikerte en alt for tidlig død.

Dødsårsaken var som oftest alkoholforgiftning, ulykker, vold, selvmord og et knippe sykdommer: Strupekreft, leverkreft, tuberkulose, lungebetennelse, betennelse i bukspyttkjertelen, leversykdom og hjertesykdom.

En halvliter vodka om dagen

Konklusjonen er basert på resultatene fra flere studier. I en tidligere studie spurte forskere de pårørende til hele 49 000 døde om hvor mye vodka den avdøde hadde pleid å drikke.

Da viste det seg mange hadde hatt et høyt alkoholforbruk. Blant de som døde av ulykker, forgiftning, drap, selvmord eller sykdommene nevnt over, hadde en stor andel drukket i gjennomsnitt en halvliter vodka om dagen.

Og nå kommer resultatene av en ny undersøkelse hvor forskerne har kartlagt vodkadrikkinga til hele 151 000 mennesker, som så ble fulgt opptil et tiår etterpå. I løpet av denne tida døde rundt 8000 av deltagerne. Dermed kunne forskerne sammenligne dødsfall og dødsårsak med drikkemønster.

De som drakk, røyket også

Det viste seg også her at de som drakk mye hadde større risiko for å dø.

Sannsynligheten for å dø innen de neste 20 åra var hele 35 prosent for menn mellom 35 og 54 som ukentlig drakk minst tre halvlitersflasker med vodka. For mennene som drakk mindre enn en halvliter i uka var tallet bare 16 prosent.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Man må imidlertid ta sigaretter med i beregninga. Resultatene viste nemlig at nesten alle som drakk mye, også røyket. Likevel er det sterke indikasjoner på at alkoholen er en vesentlig faktor.

Restriksjoner hjelper

I løpet av de siste 30 åra har nemlig dødsratene for menn variert vilt fra periode til periode. Og forskerne mener at disse variasjonene sammenfaller med endringer i alkoholpolitikk i landet.

Etter Mikhail Gorbatsjovs restriksjoner i 1985 raste alkoholforbruket ned med 25 prosent, og dødsratene fulgte etter.

Men da kommunismen falt, skjøt begge kurver i været igjen. Nå er vodkaforbruket og dødsrisikoen for de under 55 år atter på vei ned etter nye alkoholreformer i 2006.

Dette viser at det er mulig å reversere helsekrisa som følger et risikofylt drikkemønster i Russland, sier professor David Zaridze fra Russian Cancer Research Centre i Moskva.

- Mennesker som drikker sprit på en farlig måte reduserer betydelig risikoen for å dø tidlig så snart de stopper, konkluderer han i en pressemelding.

Referanse:

D. Zaridze et al., Alcohol and mortality in Russia: prospective observational study of 151 000 adults, The Lancet, 31. januar 2014.

Powered by Labrador CMS