Frosker blir prinser og prinsesser etter to øl

Nå er det endelig vitenskapelig bevist at det motsatte kjønn blir penere når vi er brisne. 25 prosent penere, faktisk. Ølbrillene kommer på etter to halvlitere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes nok av historier om dem som har vært på sjekkern en fuktig kveld, og har våknet opp dagen etter og spurt seg selv hva i huleste de tenkte på.

Britiske forskere har nå bevist det beryktede fenomenet; og satt ord på noe de fleste drankere allerede er klar over: Verden ser mye bedre ut etter et par drinker.

Skjenket studenter

Psykologene fra Glasgow University skjenket studentene sine på øl, og viste dem så 120 fargebilder av studenter fra et St Andrews University. 80 studenter var med på undersøkelsen, og da de fikk se på bildene hadde halvparten av dem drukket mellom en og fire halvlitere.

Forskerne fant ut at de som hadde drukket en moderat mengde alkohol syntes ansiktene til det motsatte kjønn var 25 prosent mer attraktive enn sine edrue medstudenter. Det fantes ingen tilsvarende effekt når studentene så på bilder av mennesker med samme kjønn som dem selv.

Ingen forskjell på menn og kvinner

Studien avslørte også at det ikke var noen forskjell på ølbrilleeffekten når det gjaldt menn og kvinner. Heller ikke når det gjaldt pene og mindre pene mennesker. Alle oppfattet ansiktene som penere med et par øl innabords.

Deltagerne i undersøkelsen ble bedt om å rangere de fotograferte studentenes estetiske egenskaper på en skala fra en til sju. De 40 småpussa studentene rangerte menneskene på fotografiene som mye mer attraktive enn studentene som var klare i toppen.

Stimulerer nucleus accumbens

- Alle har hørt om ølbrilleeffekten, men vi ville måle den en gang for alle, og finne ut om om en moderat mengde alkohol gjør at man oftere bedømmer ansikter som attraktive, sier professor Barry Jones fra Glasgow University, som ledet studien sammen med kollegaen Ben Jones fra St Andrews University.

Jones mener ølbrilleeffekten er forårsaket av at alkohol stimulerer nucleus accumbens; en del av hjernen som er med på å bestemme om ansikter blir oppfattet som attraktive eller ikke.

- Om du så på et moderat attraktivt ansikt, og jeg helte to halvlitere ned halsen på deg, vil nucleus accumbus øke sin aktivitet, og oppfatte ansiktet som mer attraktivt enn det egentlig er, sier Jones til avisen Scotland on Sunday.

Ubeskyttet sex og vold

Han har tidligere vært med på å bevise at et moderat alkoholinntak øker risikoen for at man har ubeskyttet sex, og mener ølbrilleeffketen er en forklaring på dette.

Professoren har også vist at et moderat alkoholinntak gjør at vi oftere oppfatter ansikter som truende. Dette mener han er en av forklaringene på sammenhengen mellom alkohol og vold. Jones fant ut at tvetydige ansiktsutrykk, som verken er glade eller sinte, oftere blir mistolket som truende av mennesker som har drukket.

Denne effekten oppstår også etter bare to halvlitere, og de som ble undersøkt oppfattet ansiktene som 30 prosent mer truende enn de som ikke hadde drukket.

Jones skal presentere sine funn på International Congress on Behavioural Medicine i Finland denne måneden.

Powered by Labrador CMS