Derfor serveres berusede gjester

Høyt arbeidspress, ønske om god stemning og motstand mot alkoholloven, kan forklare hvorfor bartendere serverer berusede gjester.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere studier viser at det er lett å kjøpe alkohol på utesteder selv om man fremstår som beruset.

– Det er særlig tre forhold som kan bidra til å forklare hvorfor bartendere serverer berusede gjester, sier forsker Kristin Buvik ved Statens institutt for rusmiddelforskning.

– Jeg har intervjuet bartendere og observert situasjoner der skuespillere spiller beruset mens de bestiller øl på serveringsteder, sier Buvik.

Hun forteller at tre forhold peker seg ut som viktige for å forstå overskjenkingen.

– For det første har bartendere en arbeidssituasjon som ikke alltid er tilpasset ansvarlig alkoholservering. Arbeidspress, høy musikk og dunkel belysning gjør det vanskelig å vurdere gjestene tilstrekkelig.

– For det andre skjer skjenkingen innenfor en drikkekultur der beruselse er akseptert og forventet. Bartendere ønsker å bevare god stemning i baren og de vil unngå konflikter med gjester. Gjester som nektes servering blir sinte, sier Buvik.

Den tredje forklaringen handler om bartenderes motstand mot alkoholloven og kontrollørene som håndhever den. Når loven oppleves som håpløs, er det lettere å omgå den.

Lite motivert for å nekte gjester servering

Bartendere har ikke tilstrekkelig motivasjon til å nekte gjester servering, særlig dersom gjesten er blid og hyggelig.

Aggressive gjester serveres for å unngå konflikt. Resultatet er at det er lett å få servering selv om man fremstår som beruset.

– Servering er normen, mens serveringsnekt blir betraktet som normbrudd, sier Buvik.

Referanse:

Buvik, K. (2013). How bartenders relate to intoxicated customers. The International Journal of Alcohol and Drug Research, Kun publisert online, 2. mai 2013

Powered by Labrador CMS