UiO-rektor Svein Stølen mener intern faglig kommunikasjon mellom forskerne ikke omfattes av offentlighetsloven og dermed ikke må gis innsyn i.
UiO-rektor Svein Stølen mener intern faglig kommunikasjon mellom forskerne ikke omfattes av offentlighetsloven og dermed ikke må gis innsyn i.

Universitetene sier nei til å utlevere intern faglig kommunikasjon

Intern kommunikasjon i forskergrupper trenger ikke å utleveres til folk som ber om innsynsbegjæringer, fastslår flere universiteter.

Flere forskere har nylig etterlyst en klargjøring av hva som er offentlig og som må leveres ut i forbindelse med innsynsbegjæringer, skriver Khrono.

Særlig ME-forskere har den siste tiden mottatt store innsynsbegjæringer fra anonyme avsendere som ber om innsyn i forskningsprosjektene deres.

– Må være soleklart

Nå setter Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB) og Oslo Met foten ned. De sier nei til at intern kommunikasjon fra forskergruppene er nødt til å utleveres. Det omfattes ikke av offentlighetsloven i forbindelse med innsynsbegjæringer, sier de.

UiO-rektor Svein Stølen sier dette er veldig viktig og at det handler om den akademiske friheten.

– Kommunikasjon internt i en forskningsgruppe – mellom en veileder og stipendiat, mellom en forsker i Trondheim og en i Oslo – er en del av forskningsprosessen. Og det er ekstremt viktig at man kan ha en dialog som en del av forskningsprosessen. Det må være soleklart at dette ikke er noe som kan være utsatt for innsyn, mener han.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS