Folkehelseinstituttet tror at hjemmeskole kan ha bidratt til å avdekke ADHD hos flere jenter de siste årene.

Stadig flere unge jenter får ADHD-diagnose

De siste årene har det vært en økning i ADHD-diagnoser i Norge, og særlig blant tenåringsjenter, ifølge Folkehelseinstituttet.

Fra 2020 til 2022 har ADHD-diagnoser i spesialisthelsetjenesten blant barn og unge økt hos begge kjønn, viser FHI-tall.

Det står i kontrast til den relativt stabile utviklingen i de ti årene før.

Pandemi og bedre kunnskap

Mellom 2019 og 2022 har andelen jenter med ADHD-diagnose gått fra 1,5 prosent til 3,1 prosent hos jenter fra 16 til 19 år. Blant jenter fra 20 til 24 år har andelen økt fra 1 prosent til 2,2 prosent .

– Én mulig forklaring er at ADHD-symptomer ble mer synlige for familien når barna tilbrakte mer tid hjemme. Det kan også være at hjemmeskole foran en skjerm ble særlig utfordrende for barn med ADHD, sier avdelingsdirektør Heidi Aase i FHI.

Hun tror også en del jenter med ADHD har «gått under radaren» fordi de har andre symptomer enn gutter.

– Kunnskap om ADHD hos jenter er økende, og dette kan også ha bidratt til at flere jenter enn tidligere nå får diagnosen, sier Aase.

Flest gutter som får diagnosen blant de yngste 

Andelen unge menn og kvinner i alderen 16 til 19 år som ble diagnostisert med ADHD i spesialisthelsetjenesten, var omtrent lik frem til 2020.

– Fra 2020 er det flere kvinner enn menn som får diagnosen i de eldste aldersgruppene, mens for yngre aldersgrupper (0-15 år) er det fortsatt en klar overvekt av gutter, fastslår Aase. 

———

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS