
Lærere med høy kompetanse kan utjevne forskjeller mellom elevene
Elevenes sosiale bakgrunn har stor betydning for deres prestasjoner på skolen. Lærere som er faglig trygge og har høy kompetanse kan motvirke effekten av elevenes bakgrunn.

Norsk skole har likeverd som mål. Det betyr at skolen skal arbeide for å utjevne forskjeller, som kommer av ulik sosial bakgrunn, minoritetstilhørighet eller kjønn.
Men allikevel viser forskning at elevenes bakgrunn har stor betydning for hvordan de gjør det på skolen og hvilken utdanning de tar seinere.
– Lærernes kompetanse kan bidra til å redusere betydningen av elevenes hjemmebakgrunn, og dermed være med på å øke likeverd i skolen, forteller Ole Kristian Bergem.
Han leder TIMSS-undersøkelsen i 2015.
Denne internasjonale undersøkelsen måler elevenes kompetanse i matematikk og naturfag.
I tillegg svarer rektorer, lærere, elever og foreldre på barnetrinnet på spørreskjemaer om konteksten for elevenes læring. Dette gjør det mulig å undersøke sammenhenger mellom bakgrunnsfaktorer og elevenes læringsutbytte.
Bergem forteller at de har brukt TIMSS 2015-data til å undersøke hvilke faktorer som kan redusere den sterke sammenhengen mellom sosial bakgrunn og prestasjoner. Han er forsker ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo.
Sammen med forskerkollegaene Trude Nilsen og Hege Kaarstein, har han på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet hatt ansvaret for gjennomføringen av TIMSS.

Trygge lærere
Tidligere forskning viser at kompetente lærere er svært viktig for hva og hvor mye elevene lærer.
Kompetente lærere har relevant faglig utdanning. Det gir dem trygghet både i faget og i undervisningsmetodene, ifølge Hege Kaarstein.
– TIMSS 2015-resultatene viser at kompetente lærere gir undervisning av høy kvalitet som igjen har positiv sammenheng med elevenes prestasjoner og motivasjon, fortsetter Kaarstein.
Forskerne stilte seg derfor spørsmålet: Har lærernes kompetanse også betydning for likeverd?
– For å finne ut av dette undersøkte vi om ulike sider ved lærernes kompetanse kan bidra til å redusere den sterke sammenhengen mellom elevenes hjemmebakgrunn og prestasjoner, sier Trude Nilsen.
Lærerne blir i TIMSS-undersøkelsen bedt om å oppgi sin høyeste formelle utdanning og fagspesialisering. I tillegg rapporterer lærerne om hvor trygge de føler seg i faget og i undervisningsmetodene.
Det viser seg at de fleste elevene blir undervist av lærere med bachelorgrad. Omtrent ti prosent av elevene har lærere med mastergrad.

Halvparten av elevene blir undervist av lærere med spesialisering i matematikk eller naturfag, den andre halvparten har lærere med andre fagspesialiseringer.
Norske realfaglærere har høy grad av faglig trygghet, men er noe mindre trygge i metodene for å lære bort faget.
Nærmere mål om like muligheter
Lærere med høy kompetanse, det vil si trygghet i fag og metode, høyt utdannningsnivå og relevant fagspesialisering, bidrar til å utjevne elevenes sosiale bakgrunn og utbytte av skolen - og dermed øker graden av likeverd, viser forskernes analyser.
Ifølge forskerne er lærernes kompetanse viktig ikke bare for det elevene får ut av skolen, men også for å nå målet om likeverd i skolen.
Det er allerede innført flere tiltak for å heve lærernes kompetanse i realfag og ut fra de analysene forskerne har gjort, ser det ut til å være en god strategi.
– Vår forskning viser at det er viktig at lærerne har høy kompetanse. Styrking av etter- og videreutdanningstilbudet i Norge kan derfor virke positivt både for elevenes læringsutbytte og for likeverd i skolen, sier Ole Kristian Bergem.
- Les også: Fire av ti strøk i matematikk
SE OGSÅ
-
Norske lærere på ungdomstrinnet er gode på klasseledelse
-
Norske åtteåringer digger læreren sin
-
Lærere ønsker mer kunnskap om psykisk helse
-
Hva skjer når elevene får flere lærere?
-
Fire av ti strøk i matematikk
-
Elever med behov for spesialundervisning får et dårligere tilbud
-
Hvordan undervise elever som presterer høyt?