Noe av det som er karakteristisk for omgangssyke er at kroppen forsøker å tømme ut absolutt alt som finnes i magen og tarmen.

Hvorfor kommer omgangs­syken så ofte rundt juletider?

Sesongen vi ikke ønsker velkommen, er nå her.  

Denne uka har Folkehelseinstituttet advart oss. De første utbruddene av det svært smittsomme noroviruset er i gang. 

Noroviruset blir ofte kalt winter vomiting disease på engelsk, som kan oversettes med «vinteroppkastsyken». 

Vinteren er nemlig høysesongen for oppkast og diaré. Og de første symptomene har en lei tendens til å dukke opp på samme tid som vi skal kjøpe de siste julegavene eller bake de siste småkakene.

Flere forklaringer

Vi har spurt Hilde Marie Lund ved Folkehelseinstituttet om hvorfor dette viruset alltid dukker så ubeleilig opp. 

Hun svarer, som forskere ofte gjør, at det trolig er flere faktorer som forklarer at norovirus spres lettere om vinteren enn i sommerhalvåret. 

– En viktig faktor er at vi oppholder oss mer innendørs og er tettere samlet. Slik spres viruset lettere fra person til person. 

Blir det verre i år?

Av alle mage- og tarminfeksjoner er noroviruset en av verstingene. 

Viruset har ekstremt lett for å spre seg. Folkehelseinstituttet har fått flere henvendelser om utbrudd i ulike deler av landet de siste ukene. 

Meldinger fra Storbritannia i begynnelsen av desember kan tyde på noroviruset blir ekstra tøft mot britene i år.

Tre ganger så mange briter har blitt lagt inn på sykehus i England på grunn av dette som på samme tidspunkt i fjor. Det melder det britiske folkehelseinstituttet NHS.

Kan være alvorlig

De færreste ender i sykehussenga etter å ha fått dette viruset. For de fleste av oss handler det bare om å kare seg gjennom to-tre dager med oppkast og diaré.  

Men for noen er infeksjonen alvorlig. 

Noe av det som er karakteristisk for omgangssyke er at kroppen forsøker å tømme ut absolutt alt som finnes i magen og tarmen. Viruset kan derfor føre til dehydrering blant de aller yngste og de eldste. Også andre med  svekket immunforsvar kan bli svært syke.

Vet ikke om det øker i Norge

Utbrudd av norovirus i norske helseinstitusjoner skal varsles Folkehelseinstituttet. De har foreløpig ikke data som kan tyde på at det er flere som har blitt svært syke av noroviruset i år enn i fjor, forteller Lund.

I Norge er ikke norovirusinfeksjoner meldingspliktige til overvåkingssystemet for smittsomme sykdommer. Vi vet derfor ikke hvor mange som totalt blir smittet hvert år. 

– Det er derfor vanskelig å si om det har vært noen reell økning i tilfeller de siste tiårene, sier Lund.

Kulda kan ha skylda

Direktøren Stephen Powis sier til avisa The Guardian at den store økningen i sykehusinnleggelser i England kan ha sammenheng med det kalde været.

Lund bekrefter at temperatur og luftfuktighet sannsynligvis også er årsaken til at viruset lettere sprer seg om vinteren enn i sommerhalvåret. 

– Flere studier viser at norovirus overlever lenger i omgivelsene ved lave temperaturer og i fravær av UV-stråler fra solen.

Det viktigste våpenet

Noen gir huset en grundig vask til jul. Som del av juleforberedelsene burde vi kanskje heller legge inn mer tid på vaske hender. 

Viruset er ekstremt motstandsdyktig mot rengjøring med klor og vanlige rengjøringsmidler. 

Det aller viktigste våpenet vi har, er håndvask med såpe og vann. 

Folkehelseinstituttet anbefaler oss å vaske hendene ofte og grundig med såpe og masse rennende vann i tiden når viruset herjer. 

Å desinfisere hendene ved hjelp av håndsprit er ikke så effektivt.

Smittet mest gjennom matlaging

De som lager mat til mange må være spesielt oppmerksomme på håndvasken sin i disse tider. 

Dette tyder en ny studie fra Spania på.

I en gjennomgang av nesten 1.000 utbrudd fant forskerne at det var klart størst spredning av viruset i sammenhenger med matlaging til store grupper. Smitte gjennom vann eller fra person til person var mindre viktig. 

I Norge anbefaler Folkehelseinstituttet at de som håndterer mat på jobben, må vente i 48 timer etter at diaré eller oppkast har gitt seg før de vender tilbake på jobb. 

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS