Anbefaler fortsatt influensa-vaksine

Det finske folkehelseinstituttet mener influensavaksine kan øke narkolepsi-risiko hos personer som har fått pandemivaksine, men norske helsemyndigheter endrer ikke sin anbefaling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)
(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

I Norge står Statens Legemiddelverk og Folkehelseinstituttet sammen om vurderingen om å opprettholde anbefalingen om vaksinering med Fluarix mot årets sesonginfluensa.

Foreløpige ikke-publiserte resultater, med antydninger om økt risiko for tidligere vaksinerte mot svineinfluensa, har imidlertid ført til anbefaling fra Finlands folkehelseinstitutt (THL) om ikke å gi denne vaksinen til folk under 65 år.

H1N1-viruset. Svineinfluensa. (Foto: Wikimedia Commons)
H1N1-viruset. Svineinfluensa. (Foto: Wikimedia Commons)

- Man vet ikke om administrering av Fluarix til personer som tidligere har fått Pandemrix øker risikoen for å få narkolepsi, skriver det finske instituttet.

- På grunn av forsiktighetsprinsippet anbefaler THL ikke Fluarix for personer under 65 år, før muligheten for sykdom kan utelukkes, heter det videre hos THL.

Det er ikke kjent at noen personer som i sin tid ble vaksinert mot svineinfluensa med Pandemrix, og som senere har fått Fluarix mot sesonginfluensa, er blitt rammet av narkolepsi.

- Ikke kunnskap som fraråder bruk

Den finske bekymringen har likevel ført til at det europeiske legemiddelverket (EMA) samles denne uken for å gå gjennom de vitenskapelige dataene bak hypotesen.

Foreløpig er det ikke kjent når EMAs konklusjoner vil foreligge.

Det er derimot klart at norske helsemyndigheter ikke vil holde igjen vaksinasjoner med Fluarix mot sesonginfluensa, fram til EMAs vurderinger legges på bordet.

De norske rådet er det samme som svenske myndigheter gir, skriver NTB. Også i andre europeiske land er anbefalingen å satse på Fluarix.

Godkjente influensavaksiner i Norge sesongen 2012/13

- Kunne det likevel vært fornuftig å tilby de som har fått Pandemrix en annen influensavaksine enn Fluarix, inntil man får avklart om det kan være økt risiko med kombinasjonen av vaksinene?

- Nå har Fluarix-vaksinen mot sesonginfluensa vært i bruk i mange år. Vi kan ikke se at det foreligger noen ny kunnskap som fraråder bruk av vaksinen, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved divisjon for smittevern ved instituttet, til forskning.no.

Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby, Folkehelseinstituttet. (Foto: FHI)
Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby, Folkehelseinstituttet. (Foto: FHI)

- I tillegg har mange som fikk Pandemrix også senere fått Fluarix uten at det er blitt rapportert tilfeller av narkolepsi, sier Nøkleby.

- Aldri hørt om noe liknende

Nøkleby er glad for at EMA skal se raskt på den finske bekymringen.

- Det er bra at de ser på dette slik at det kan komme en rask avklaring, sier hun.

“Norske myndigheter mener resultatene er så usikre at det ikke er grunnlag for å endre anbefalingene om vaksinasjon nå”, skriver FHI på sin nettside.

- Usikkerhet kan vel også ses som et argument for å avvente?

- Nei, vi synes ikke det i dette tilfellet. FHI mener det bør foreligge et klart og tydelig vitenskapelig grunnlag dersom en anbefaling skal endres. Det grunnlaget har vi ikke i den finske hypotesen, sier Nøkleby.

I det som ifølge Nøkleby er en liten studie, framsetter finske forskere det de anser som en ”mulig mekanisme for utvikling av narkolepsi hos personer som tidligere er vaksinert med Pandemrix”, som FHI formulerer det på sine nettsider.

- Jeg har aldri tidligere vært borti at to influensavaksiner skal kunne reagere negativt med hverandre på en slik måte. Det er en sjeldenhet finnene kommer med her, sier Nøkleby.

(Foto: iStockphoto)
(Foto: iStockphoto)

Divisjonsdirektøren opplyser at FHI har mottatt en uoffisiell kopi av de foreløpige finske resultatene, og at THL varslet noen lands myndigheter i forkant av sin anbefaling. 

To influensavaksiner i år

I år har FHI har etter anbudsrunder valgt å kjøpe inn to vaksiner, Vaxigrip og Fluarix, mot sesonginfluensa til personer i risikogruppene. Ifølge Nøkleby er de to nærmest identiske.

Hun er av NTB blitt sitert på at vaksinen Vaxigrip blir benyttet i Norge, men at Fluarix er det foretrukne valget.

- Det stemmer ikke at Fluarix er fortrukket framfor Vaxigrip. Vi har kjøpt inn begge disse vaksinene for at det skal være tilstrekkelig med vaksiner, og begge vil bli benyttet.

- Men vi ser altså ingen grunn til at Fluarix skal kastes ut vinduet etter den finske anbefalingen, vaksinene er i praksis like, sier Nøkleby.

Pandemrix på hylla

Pandemivaksinen Pandemrix er for øvrig ikke lenger i bruk i Norge.

I etterkant av massevaksinasjonen mot svineinfluensa høsten 2009 og utover i 2010, fant finske og svenske forskere at det var en økt risiko for narkolepsi med denne vaksinen hos unge mennesker.

- Vi sluttet å bruke Pandemrix i Norge før dette ble kjent, fordi det ikke lenger var bruk for vaksinen.

- Nå kommer vi uansett ikke til å benytte Pandemrix mer, siden er ble klart at risikoen for narkolepsi øker hos unge som har fått den, sier Nøkleby.

Les mer:

Pressemelding fra Statens Legemiddelverk

Melding om det finske folkehelseinstituttets reviderte anbefaling

Pressemedling fra det svenske legemiddelverket

Powered by Labrador CMS