Utfordrer Bush om stamceller

Tirsdag godkjente Representantenes hus i den amerikanske kongressen et lovforslag som tillater mer offentlig støtte til forskning på stamceller fra embryoer, til tross for at president George W. Bush truer med å nedlegge veto mot lovforslaget.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

238 av medlemmene i Representantenes hus stemte for forslaget, mens 194 stemte mot. Forslaget fikk dermed støtte fra flere av Bushs egne republikanere. Nå går lovforslaget videre til Senatet, men blir det godkjent der, har Bush truet med å nedlegge veto.

- I den vanskelige debatten om stamcelleforskning på befruktede menneskelige egg må vi huske at vi snakker om virkelige menneskeliv. Det gjelder både det spirende livet i disse eggene og livene til syke som kan bli reddet av forskningsarbeidet, sa Bush tirsdag.

- Jeg har gjort det klart for kongressen at jeg er mot bruk av offentlige penger, skattebetalernes penger, til å drive forskning som ødelegger liv for å redde liv, sa den dypt religiøse presidenten fredag forrige uke.

Lovforslaget åpner ikke for forskning som innebærer kloning av mennesker. Stamcellene kan kun hentes fra menneskelige embryoer som er til overs fra prøverørsbefruktning, og som ellers ville blitt ødelagt.

Stamceller er celler som ikke er spesialiserte, men som kan omformes til vanlige celler. Det spesielle med stamcellene er at de kan bli til en rekke spesialiserte celletyper, for eksempel hud- eller nerveceller.

Forskere mener slike celler kan brukes i behandlingen av en lang rekke alvorlige lidelser, som Alzheimer og Parkinsons sykdom.

(NTB)

Powered by Labrador CMS