Hjelp for bekkenplager

En ny behandlingsstudie gir håp om hjelp til kvinner med bekkenrelaterte plager etter fødselen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Britt Stuge hjelper Birgitte Overland med øvelser. Stuge har forsket på et nytt treningsopplegg som har gitt gode resultater for kvinner med bekkenplager."

Bekkenrelaterte smerter går som regel over etter fødselen, men ikke for alle. I verste fall blir unge mødre uføretrygdet før de fyller 30. Generell trening medfører ofte mye smerter og kan gjøre vondt verre

Fysioterapeut og forskningsstipendiat Britt Stuge har møtt mange av dem, og begynte å forske for å finne ut av hvorfor en del behandling ikke virket godt nok.

Dypt inntrykk

- Det gjør et dypt inntrykk å se unge mødre mer eller mindre invalidiserte på grunn av bekkenrelaterte smerter etter en fødsel, sier Britt Stuge, som på grunnlag av en omfattende behandlingsstudie skriver doktoravhandling om temaet.

Hensikten med behandlingsstudien var å undersøke hvorvidt spesielle fysioterapi-øvelser reduserer smerter, bedrer funksjon og helserelatert livskvalitet hos kvinner med bekkenrelaterte smerter etter fødsel.

Varig effekt

Til sammen 81 kvinner har over en toårsperiode deltatt i behandlings- og oppfølgingsstudien. Resultatene er oppsiktsvekkende.

- Vi snakker om 11 ganger hos fysioterapeut pluss egeninnsats, er lik varig effekt, sier Britt Stuge, som er meget skeptisk til mer drastiske behandlingsformer som kirurgiske inngrep for å stive av bekkenet.

Les mer i Apollon

Powered by Labrador CMS