Vi glemmer uten tenner

Tennene våre påvirker hvordan hjernen vår virker. Det viser seg for eksempel at hukommelsen er dårligere hos dem uten tenner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det store spørsmålet er om det faktisk er så lurt å trekke tennene til de eldste av oss.

Nå viser det seg nemlig at tennene påvirker hjernefunksjonen vår, for tennene og hjernen har sterke forbindelser gjennom nervesystemet.

– Hvis man MR-scanner hjernen, så ser man at det skjer en omfattende hjerneaktivitet så snart man dunker litt i tennene, sier professor Jan Bergdahl, som er både tannlege og psykolog ved Universitetet i Tromsø (UiT).

– Munnen er svært sentral hvis vi skal beholde den gode helsa vår, sier Maud Bergdahl, professor i gerodontologi ved UiT.

Hun ønsker at man skal ta bedre vare på tennene til spesielt de eldste av oss.

Forsker på tenner og demens

Hennes fagfelt er blant annet tannhelse hos eldre, og sammen med ektemannen Jan Bergdahl leder hun et prosjekt som ser på forbindelsen mellom tannhelse og kognitiv funksjon.

De forteller at forskning viser at personer som mangler tennene sine gjør det dårligere i kognitive tester enn dem som har sine naturlige tenner inntakt. Det ser ut som om tannhelsen kan ha innvirkning på blant annet demens.

– Nå gjør vi mange undersøkelser med blant annet MR-scanning og røntgen.

En undersøkelse gjort i Japan bekrefter forskningen til ekteparet. Der så man at rotter med tennene inntakt lett fant mat i en velkjent labyrint, mens de som var tannløse ikke klarte å finne frem i labyrinten.

– Tannhelsens betydning er meget viktig å belyse. I dag er for eksempel ikke tannhelsa til de eldre prioritert. Man burde kanskje være mer forsiktige med å trekke tenner for å erstatte med gebiss, sier Bergdahl.

Powered by Labrador CMS