Bakgrunn: Doktorrekord i Tromsø

Det ble avlagt 104 doktorgrader ved Universitetet i Tromsø i 2008. Det er ny rekord.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prorektor Curt Rice er fornøyd med ny rekord, men vil ha enda flere disputaser i 2009.

– Det er en veldig hyggelig nyhet, understreker Curt Rice, prorektor for forskning og utviklinsarbeid.

I 2006 ble det gjennomført 60 disputaser ved UiT. I 2007 økte tallet formidabelt til 100 og i fjor ble altså rekorden ytterligere forbedret.

– Jeg tror først og fremst det skyldes økt gjennomføring. Vi har hatt problemer med at mange av de som startet på en doktorgrad, aldri ble ferdig, forklarer Rice.

– Men universitetet har tatt tak i problemet. Gjennom opprettelsen av forskerskoler og økt fokus på oppfølging av ph.d.-studenter har vi økt gjennomføringsgraden. Det er nok et viktig element i den nye rekorden.

Satser videre

Selv om Rice er fornøyd med tallet 104, satser han på et enda høyere siffer i 2009. Det er to hovedgrunner til at doktorutdanning er et satsningsområde for UiT.

– For det første er ph.d-utdanningen kjernen i forskningsaktiviteten. Unge, sultne doktorgradsstudenter driver de etablerte forskerne fremover. Vi er et universitet som prioriterer forskning og derfor ønsker vi å prioritere gode forskningsmiljø. Gode forskningsmiljø betyr god forskerutdanning, understreker prorektoren.

– For det andre tror jeg både universitetet og samfunnet ellers har bruk for den kompetansen utdanning på doktorgradsnivå gir. Både innenfor helsevesen og næringsliv etterspørres det forskningskompetanse, også innenfor administrative stillinger, forteller Rice.

Ny generasjon akademikere

I tillegg er det på det rene at mange professorer snart går av med pensjon. Det trengs nye akademikere for å fylle tomrommet.

– Vi skal rekruttere internasjonalt, men det er likevel naturlig at det finnes mange nordmenn ved norske universitet. Uten en betraktelig økning i antallet doktorgrader har vi ikke kvalifiserte søkere i tilstrekkelig grad her i landet, advarer Rice.
 

Powered by Labrador CMS