Gåtur mot prostatakreft

Menn som tar daglige gåturer har større sjanse for å forsinke og stanse prostatakreft fra å spre seg - men langsom slentring gir ingen effekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Spredningen av prostatakreft kan bremses ved hjelp av raske spaserturer, ifølge en amerikansk undersøkelse.

- Det ser ut til at menn som går raske turer etter diagnosen kan forsinke, eller til og med forhindre videre utvikling av sykdommen, sier Erin Richman, som ledet undersøkelsen ved University of California, San Francisco, i en pressemelding fra American Association for Cancer Research.

Forhindrer helseproblemer

De nye funnene, som publiseres i neste nummer av tidsskriftet Cancer Research, bekrefter tidligere forskning som tyder på at regelmessige spaserturer kan forhindre en rekke helseproblemer, inkludert hjerte-karsykdommer og enkelte typer kreft.

Prostatakreft er en av de tre vanligste krefttypene blant menn, og omlag 4000 nordmenn rammes årlig av sykdommen. Nylige funn viser også at lite mosjon og overvekt gir høyere risiko for at kreften sprer seg videre

Les mer: Overvekt gir farligere prostatakreft

Tempoet er avgjørende

Richmans team fulgte 1455 menn diagnostisert med kreft begrenset til prostatakjertelen. Forsøkspersonene rapporterte om sin fysiske aktivitet i et spørreskjema 27 måneder etter diagnosen - før det hadde forekommet noe tilbakefall eller ny behandling.

Forskerne registrerte 117 kreftrelaterte hendelser, inkludert økt nivå av PSA-proteinet (prostate-specific antigen) som indikerer kreftaktivitet, annengangs behandling eller dødsfall grunnet prostatakreft.

Funnene viste at menn som spaserte i raskt tempo minst tre timer i uka hadde 57 prosent tregere sykdomsutvikling enn menn som gikk langsomt mindre enn tre timer i uka.

- Helsegevinsten av å gå var avhengig av hvor raskt du gikk. Å gå i langsomt tempo syntes ikke å gi noen uttelling, forklarer Richman.

Redusert dødsrisiko

Det samme forskerteamet publiserte i januar resultatene fra en lignende undersøkelse som avdekket at energisk fysisk aktivitet i etterkant av diagnostisert prostatakreft er knyttet til redusert dødsrisiko.

I denne undersøkelsen ble 2705 menn med prostatakreft fulgt over 18 år. Deltakerne registrerte hvor mye tid de brukte hver uke på fysisk aktivitet inkludert gåing, jogging, sykling, svømming og annen mosjon.

Menn som gikk raskt over halvannen time eller mer hver uke hadde 46 prosent lavere risiko for å dø av kreft enn de som gikk i rolig tempo over kortere tidsintervaller.

Og det aller beste var energisk aktivitet – de som var mest aktive hadde 61 prosent lavere risiko for å dø av prostatakreft enn de som hadde mindre enn en time i uka med energisk mosjon.

Jevnlig mosjon forsterker immunforsvaret, som dermed kan bli bedre i stand til å stanse utbredelsen av kreftceller. Kreftpasienter som ellers er i god fysisk form er også bedre rustet til å takle påkjenningen av operasjon eller bivirkninger av behandling.

Referanse:

S. A. Kenfield et.al., Physical Activity and Survival After Prostate Cancer Diagnosis in the Health Professionals Follow-Up Study, Journal of Clinical Oncology, januar 2011(sammendrag)

Powered by Labrador CMS