Usunn livsstil gjør vondt i hodet

Overvekt, røyking og mangel på fysisk aktivitet øker sannsynligheten for at ungdom i alderen 13-18 år rammes av hodepine månedlig eller oftere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

Det viser ny norsk studie, som nettopp er publisert i nettutgaven til tidsskriftet Neurology.

- Våre resultater viser at livsstil har noe å si for hyppigheten av hodepine. Både røyking, overvekt og manglende fysisk aktivitet gir isolert hver for seg en hyppigere forekomst av hodepine hos ungdom i studien.

Det sier professor John-Anker Zwart til forskning.no. 

Zwart er tilknyttet nevrologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus og Institutt for klinisk medisin på Universitetet i Oslo (UiO).

Mange har hodepine ofte

Tidligere studier har vist at åtte av ti ungdommer har hatt vondt i hodet i løpet av ett år. 30 prosent har tilbakevendende hodepine, mens 8 prosent har vondt i hodet enten ukentlig eller hver dag.

De nye resultatene viser at en kombinasjon av alle de tre negative livsstilsfaktorene gir 3,4 ganger høyere sannsynlighet for å oppleve en tilbakevendende (hyppig) hodepine.

- Vi ser altså en additiv effekt, og ikke minst dét er et overraskende funn, som må tas hensyn til i behandling av pasienter i denne aldersgruppen, sier Zwart.

Han er ansvarlig for den nye studien, som en gruppe forskere fra UiO og NTNU i Trondheim står bak.

Forstå livsstilsfaktorer

- Den nye studien et viktig skritt mot bedre forståelse av livsstilsfaktorer. Den er viktig med tanke på forebyggende tiltak for ungdommer med hodepineplager, sier Zwart.

Overvektige hadde 40 prosent økt sannsynlighet for tilbakevendende hodepine, sammenlignet med unge som verken røykte, var inaktive eller hadde for høy vekt, ifølge studien.

Røykere hadde en økt sannsynlighet på 50 prosent. Hos de som var aktive mindre enn to dager ukentlig, så forskerne en økning på 20 prosent.

5 847 nordtrønderske skoleelever i alderen 13-18 år er blitt intervjuet om hodepine, høyde og vekt. De har også fylt ut et spørreskjema om fysisk aktivitet og røyking.

Dataene er hentet ut fra den omfattende Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT, som har pågått i en årrekke.

Sunnere livsstil

Zwart sier at resultatene understreker hvor viktig det er å være oppmerksom på livsstilsfaktorer når vi snakker om tilbakevendende hodepine hos ungdom.

- I samfunnet generelt ser vi en økning i overvektsproblemer, og de kommer ofte i puberteten. Videre er folk også jevnt over mindre fysisk aktive, det er en negativ trend.

- Det gledelige er at man helt konkret kan gripe fatt i slike forhold og etablere en sunnere livsstil. Å stumpe røyken, innta regelmessige måltider og være aktive er viktig, sier Zwart.

Lite forskning så langt

Selv om hodepine er svært utbredt hos tenåringer, er det hittil utført lite forskning på feltet.

- Ingen har tidligere gjort en slik studie på tilbakevendende hodepine og livsstilsfaktorer hos ungdom. Det er tidligere gjort enkelte isolerte funn hos ungdommer, men det har vært sparsomt med resultater, sier Zwart.

- Mange unge sliter med vondt i hodet. Grunnene til det kan være livsstilsfaktorer som de vi har undersøkt. Så er det også kjent at genetiske forhold, hormonelle faktorer, stress og søvnmangel kan spille en rolle, sier Zwart videre.

Referanse:

L. Robberstad, G. Dyb, K. Hagen, L. J. Stovner, T. L. Holmen og J. -A. Zwart. An unfavorable lifestyle and recurrent headaches among adolescents. The HUNT Study Neurology. Published August 18, 2010. doi:10.1212/WNL.0b013e3181eee244

Powered by Labrador CMS