- Mobilen gir økt kreftfare

Mobiltelefonen gir økt risiko for kreft i hjernen, viser en ny studie fra det svenske Arbetslivsinstitutet og Universitetssykehuset i Örebro.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er statistisk bevist at brukere av det ti år gamle NMT-systemet rammes. For GSM-brukere og dem som bruker trådløse telefoner, er det ingen sikre funn, men forskerne ser lignende tendenser.

For eksempel øker faren for å få kreft i hørselsnerven med 350 prosent, viser studien, som omfatter 1 617 pasienter i Mellom-Sverige og Göteborgs-området. Drøyt 1 400 har svart på forskernes spørsmål.

- Dette er den største studien noensinne på dette feltet, sier professor Kjell Hansson Mild ved Arbetslivsinstitutet i Umeå til nyhetsbyrået TT.

Studien skal legges fram for 1 600 eksperter på en konferanse i Maastricht i Nederland fredag.

To leirer

Risikoen forbundet med stråling fra mobiltelefon er en het potet innen forskningen og mobiltelefonbransjen. Rapporter som har fått varsellampene til å blinke, har vært lagt fram tidligere. Andre rapporter tyder på at mobiltelefoner ikke er farlige å bruke.

De to leirene har i flere år beskyldt hverandre for useriøse forskningsresultater. Undersøkelser har ofte bare omfattet et fåtall pasienter, og er derfor blitt avvist.

- Resultatet har vært kjent en tid, og materialet har vært forevist telefonprodusenten Motorola i forbindelse med en erstatningssak i USA, sier Mild.

- De fikk hele undersøkelsen, men kunne ikke finne noen feil i den, legger han til.

Vær forsiktig

De svenske forskerne anser det statistisk bevist at de som bruker NMT-telefon har 30 prosent større sjanse for å bli rammet av hjernesvulst. Den største risikoøkningen gjelder kreft i hørselsnerven.

- Det kan høres ut som om risikoen for å bli rammet er meget stor. Slik er det nok ikke, men vi mener det er viktig å være forsiktig når man bruker mobilen, sier Mild.

Forskerne har også prøvd å avdekke risikoen ved bruk av GSM-telefoner og trådløse hjemmetelefoner, men har ikke funnet noen sammenheng mellom bruk og krefttilfeller.

- Men GSM-telefoner har bare vært i bruk i en fem års tid. Vi kan likevel se tendenser som tyder på en lignende risiko. Vi ser en økt frekvens av svulster med 33 prosent på den siden av hodet som har vært nærmest telefonen, sier Mild.

Det tar lang tid å utvikle en hjernesvulst. Derfor er det også lettere å påvise en sammenheng.

Selv uten sikre bevis, mener Mild man bør være bevisst på hvordan mobilen brukes.

- Å ikke bruke handsfree er uansvarlig, sier Kjell Hansson Mild.

(NTB)

Powered by Labrador CMS