Ny behandling halverte dødelighet

En kombinasjon av hormon- og strålebehandling halverer dødeligheten hos menn med aggressiv og lokalt avansert form for prostatakreft, sammenlignet med hormonbehandling alene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Om studien og prostatakreft

Studien har pågått siden 1996, og 880 pasienter fra Norge og Sverige har deltatt.

4400 norske menn fikk diagnosen prostatakreft i 2007. Det er den hyppigste kreftformen blant norske menn.

- En optimal behandling kan gi forventet økt levetid på 15 år, opplyser Sigbjørn Smeland, klinikksjef ved Kreftklinikken på Radiumhospitalet..

Kilde: Rikshospitalet HF, pressemelding

Det viser ny norsk-svensk prostatakreftstudie som ble publisert i The Lancet i går.

Radiumhospitalet, St. Olavs Hospital, Universitetssykehuset i Stavanger og universitetet i Umeå i Sverige står bak resultatene, som i en pressemelding karakteriseres som ”oppsiktsvekkende”.

Over en 12-årsperiode gikk dødeligheten ned fra 24 prosent til 12 prosent. Studien viser også at andelen som får tilbakefall reduseres fra 75 prosent til 26 prosent hos pasienter som får strålebehandling.

– Det er første gang vi kan påvise at strålebehandling mot prostata er livsforlengende for denne typen prostatakreft. Resultatene er revolusjonerende og meget viktige, sier professor Sophie D. Fosså ved Kreftklinikken på Radiumhospitalet i pressemeldingen.

- Disse pasientene har ikke kunnet opereres og mange av dem har kun fått hormonbehandling tidligere. Nå vil rutinebehandlingen vi gir til våre pasienter forandres. Det setter en ny internasjonal standard, sier hun videre.

– Bivirkningene er også akseptable i forhold til den store gevinsten behandlingen gir. Resultatene er alt i alt veldig bra, sier Fosså i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS