Tester P-sprøyte for menn

Snart kan det bli slutt på bekymringer om kondomet holder og om hun virkelig er på p-pillen. Prevensjonssprøyten for menn testes nå ut på 50 par.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Etter mange års løfter om en erstatning for kondomer og p-piller, rykker forskerne stadig nærmere en effektiv p-sprøyte for menn.

Prevensjonsmiddelet skal ifølge forskerne være like sikkert som å kutte sædlederen – dog ikke med like permanent virkning.

Leder for WHO-studiet, androlog Michael Zitzmann ved Institutt for reproduktiv medisin ved universitetet i Münster, forteller at mennene i testgruppen jevnlig skal få sprøyter med hormonet testosteron.

- Testiklene produserer ikke lenger testosteron når dette hormonet tilføres utenfra. Dermed blir heller ingen sædceller produsert, forteller Zitzmann til Die Welt.

Andrologen ser en rekke fordeler ved at par får flere valgmuligheter, og peker på at mange menn ønsker å spare kvinner for belastningen og ansvaret for daglig inntak av p-piller.

Zitzmann ser det som en annen fordel at menn får kontroll over sin egen fruktbarhet.

- Siden mennene ikke lenger har sædceller, er sikkerheten enda høyere enn p-pillen er for kvinner, hevder han.

Tidligst om tre år, i 2012, anslår ekspertene at p-sprøyten er klar for markedet. Mens tidligere studier av prevensjonsmiddelets pålitelighet kun har fokusert på menn, vil dette WHO-studiet gjøre nøye oppfølginger av 50 par.

Hver åttende uke får mennene hormonsprøyter hos legen. Om barneønsket skulle melde seg, er det ingen grunn til bekymring:

- Etter tre til fem måneder er man på samme nivå av sædproduksjon som tidligere, sier Zitzmann. Han mener prisen ikke trenger bli dyrere enn for p-piller. Menn trenger heller ikke være redd for at kroppen forandrer seg gjennom hormoninntaket.

- Testosteronet doseres slik at det tilsvarer det mannen normalt selv produserer. Mennene får ingen bodybuilderkropp, beroliger/beklager forskeren.

Lenker:

UKM-Androloge leitet weltweite WHO-Studie zur Entwicklung der „Pille für den Mann“

Anti-Baby-Spritze für den Mann bereits im Test

Powered by Labrador CMS