Nye tall viser en sammenheng mellom type fødsel og fødselstidspunkt.

Fødsler starter oftest om natten

Men ikke fødsler som blir satt i gang - de starter på ettermiddagen og kvelden, ifølge nye tall fra Medisinsk fødselregister.

I Norge ble det født 56 000 barn i fjor, ifølge SSB.

Medisinsk fødselsregister i Folkehelseinstituttet har i mange år registrert opplysninger om fødslene, også når de skjer på døgnet.

Nå har fødselsregisterets fagfolk tatt et dypdykk i tallene fra 2021 og sett på tidspunktene for spontane og igangsatte fødsler.

Resultatene viser en klar sammenheng mellom når de starter og type fødsel.

Starter om natten

Vanlige fødsler starter oftere om natten enn på dagen og kvelden, mens igangsatte fødsler skjer hyppigere om ettermiddagen og kvelden.

Men tallene viser ikke hvorfor de vanlige fødslene starter når de gjør.

– Vi kan ikke si noe sikkert om hvorfor spontane fødsler oftere starter om natten enn på dag eller kveld, men det er spekulert i hvorvidt hormonet melatonin, som produseres av hypofysen og har døgnvariasjon i forhold til lys og døgnrytme, kan spille en rolle, sier overlege Ferenc Macsali i Medisinsk fødselsregister i en pressemelding.

Kan melatonin være årsaken?

Melatonin kalles også søvnhormonet, fordi det regulerer døgnrytmen vår.

Vi produserer mer melatonin om natten, når det er mørkt, enn i dagslys, ifølge forsker Paula Hammer ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i Danmark.

Hammer har forsket på nattarbeid og risiko for spontanaborter.

Studien hennes fra 2019 viste at kvinner som arbeidet om natten to eller flere ganger i uken, hadde 30 prosent høyere risiko for å abortere. Her var melatonin en mulig forklaring, fordi hormonet påvirker morkakens utvikling.

– Det er imidlertid fortsatt mye vi ikke vet om melatonin, døgnrytme og graviditet. Det er en veldig kompleks regulering, og det er mange ulike hormoner innblandet, sa Hammer.

Igangsatte fødsler er styrt av rutiner

Når det gjelder tidspunktet for kunstig igangsatte fødsler, er det en litt enklere forklaring. Det handler om fødeavdelingenes rutiner.

– Det er vanligvis slik at den fødende kvinnen møter opp til igangsettelse om morgenen. Det tar noe tid for fødselen å komme i gang, så det overrasker ikke at fødselsstart ofte blir på ettermiddag og kvelden, sier Ferenc Macsali i pressemeldingen.

Derfor følger igangsatte fødsler et mer fast mønster, mens fødsler som starter spontant, fordeler seg litt jevnere ut over døgnet.

Forskerne kunne også regne ut hvor lenge fødslene varer. Tallene viste at de naturlige og de igangsatte fødslene varer omtrent like lenge.

Referanse:

F. Macsali m.fl.: 2021-tallene fra Medisinsk fødselsregister, Folkehelseinstituttet, mars 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS