Trøbbel med gammel far

Fars alder kan ha innvirkning på barnas mentale helse, antyder ny forskning. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det er ikke få jenter i fødeklar alder som har fått det strenge blikket fra bekjente, akkompagnert av iherdig peking på klokka.

- Tikk, takk. Tida går – fra deg.

Men nå antyder nok en ny forskningsrapport at gutta også bør få de samme formaningene.

Resultatene peker nemlig mot at gamle fedre har større sannsynlighet for å få sønner med lavere IQ og dårligere sosiale ferdigheter, og med lidelser som autisme og schizofreni.

- Det er en økende mengde data som viser at eldre foreldre utsetter barna for risiko for å få ulike sykdommer, sier forsker Mark Weiser fra Tel Aviv University i Israel i ei pressemelding.

Hva dette kan komme av, er imidlertid ukjent.

Undersøkte hæren

For å undersøke sammenhengen, har Weiser og teamet hans undersøkt data fra mer enn 450 000 16- og 17-åringer i den israelske hæren.

Guttene måtte svare på hvor mange gode venner de hadde, om de hadde kjæreste og om de foretrakk å tilhøre eller ikke tilhøre ei vennegruppe. De unge ble også spurt om hvor ofte de gikk ut på fredagskvelden og om de pleide å være midtpunkt på fester.

Så sammenlignet forskerne svarene med farens alder.

Resultatet viste at hyppigheten av dårlige sosiale evner økte med 50 prosent hos gutter med fedre over 45.

Denne sammenhengen så ut til å gjelde uavhengig av faktorer som IQ, moras alder, sosioøkonomisk status og hvor guttene befant seg i søskenflokken.

Ikke så stor risiko

Weiser påpeker imidlertid at risikoen likevel er liten for at poden skal bli syk eller klare seg dårlig sosialt, selv om far har bikket 45.

- Effektene av farens alder på sønnens helse er ganske små, og mange av de mest dramatiske effektene i denne studien er drevet av fedre i femtiåra. Forskjellen i risiko mellom noen som er 35 og 45, er så liten at den er irrelevant, sier han.

- Men funnene er interessante for klinikere som ser på det store bildet av hvordan foreldrenes alder påvirker den mentale virkemåten til avkommet, og hvilke mekanismer som spiller inn på disse funksjonene.

Dessuten må det nok flere undersøkelser til før en kan si noe sikkert om sammenhengen mellom farens alder og sønnens helse.

- Det kan være at menn med dårligere sosiale ferdigheter gifter seg senere i livet og dermed overfører dette trekket til guttene sine, spekulerer forskeren, som imidlertid ikke har funnet noen slik sammenheng til nå.

Og inntil det skjer, er det bare å ønske mennene velkommen inn i den samme klemma som mange av dagens damer allerede befinner seg i.

Tikk, takk.

Referanse:

M. Weiser et al, Advanced Parental Age at Birth Is Associated With Poorer Social Functioning in Adolescent Males: Shedding Light on a Core Symptom of Schizophrenia and Autism, Schizophrenia Bulletin 2008 34(6):1042-1046; doi:10.1093/schbul/sbn109.
 

Powered by Labrador CMS