Britisk forsker mener det kan være bra for helsen å la sola styre leggetiden. (Foto: Alliance/NTB scanpix)

Sene kvelder kan gjøre deg syk

Hvis vi lar sola styre når vi legger oss og står opp, blir vi friskere, mener en britisk forsker. Han møter norsk motbør.

Forfedrene våre sto opp og la seg mye tidligere enn det vi gjør nå. Forsker Malcolm von Schantz ved universitetet i Surrey mener at den naturlige søvnsyklusen har blitt endret. Blant annet fordi vi har fått unaturlig lys i form av lamper, og fordi vi bruker mobiler og nettbrett om kvelden.

Von Schantz og kollegaene har studert søvnmønsteret til folk i den lille byen Baependi på landsbygda i Brasil og sammenlignet med folk i storbyer.

Innbyggerne i Baependi sover mer som vi gjorde før i tiden.

Sover med sola

– De følger sola i mye større grad enn oss, fordi mange av dem jobber utendørs, sier von Schantz i en pressemelding.

– Midnatt representerer midten av den mørke fasen, men allikevel er det mange av oss i den industrialiserte verden som ikke har lagt seg ennå da, legger han til.

I en studie som pågår ennå, ser forskerkollegaene hans på helsen til folket i Baependi. Von Schantz mener de kan finne ut at det er helsefordeler ved å følge det gamle søvnmønsteret.

Uenige om helseproblemer

Han håper prosjektet kan vise i hvilken grad flere av de helseproblemene vi har i dag, henger sammen med det at vi har sluttet å følge sola i søvnrytmen vår.

Forskeren trekker frem hjerte- og karsykdommer, diabetes og fedme, og foreslår også at mental helse kan påvirkes av den moderne søvnrytmen.

Søvnforsker og professor Ståle Pallesen har ikke noe tro på dette.

– Helgen er synderen

Ståle Pallesen vil heller skylde på helgene enn på sen sengetid. (Foto: Magnus Vabo, UiO)

– Jeg er skeptisk til den antakelsen, sier Pallesen.

Så lenge døgnrytmen er stabil og fast, og du får nok timer med søvn, mener han at det ikke bør påvirke helsen.

Han tror det er et større problem at vi legger oss senere i helgene enn i ukedagene.

– Det er større forskjell på hvordan folk sover i helger og ukedager nå enn før, sier forskeren.

Står opp i tide

Noen studier har vist at A-mennesker klarer seg bedre på skolen og har en del helsefordeler, men Pallesen tror ikke det kommer av at de følger sola i større grad:

– Det er studier som viser at grunnen til at A-mennesker har bedre karakterer, er at de kommer seg opp i tide. Skifter man tiden ting starter, til et tidspunkt som passer B-menneskene, gjør de det også bedre.

Pallesen har tidligere sagt til forskning.no at nettbrett og mobil kan gi dårligere søvn.

Du kan lese mer om forskjellen på A- og B-mennesker her.

Referanse:

Malcolm von Schantz m.fl: Distribution and heritability of diurnal preference (chronotype) in a rural Brazilian family-based cohort, the Baependi study. Scientific Reports, 18. mars 2015. doi:10.1038/srep09214

 

Powered by Labrador CMS