Carlos Beltran slår en home run og hjelper hjemmelaget New York Yankees til seier over San Francisco Giants i fjor sommer. (Foto: Brad Penner, Reuters/NTB scanpix)

Dårligere forsvar med jetlag

Amerikanske baseballspillere gir lettere fra seg poeng når de har en lang reise østover bak seg.

Kroppene våre trenger tid på å tilpasse seg en lang reise på tvers av flere tidssoner. Jetlag, som det kalles, forstyrrer døgnrytmen og kan føre til problemer med søvn og med fordøyelsen.

For norske idrettsutøvere er jetlaget først og fremst plagsomt i forbindelse med store mesterskap på andre sider av kloden. I de amerikanske lagidrettene er slike reiser en del av hverdagen. Ofte må de krysse tre tidssoner dagen før kamp.

Gir fra seg home runs

En tidligere studie av amerikanske fotballspillere viste at de presterer dårligere når de reiser østover enn når de reiser mot vest. Nå har en ny studie påvist at det samme skjer i nasjonalidretten baseball.

Grunnen til denne forskjellen, skriver tidsskriftet PNAS i en pressemelding, er at vår naturlige døgnrytme faktisk er litt lenger enn 24 timer. Reiser du mot vest, får du et lengre døgn, noe kroppen allerede er innstilt på. Reiser du østover, blir døgnet kortere.

Det er særlig forsvarsspillet som ser ut til å bli svekket i studien som har tatt for seg alle kampene i Major League Baseball fra 1992 til 2011.

Seiersprosenten var lavere for lag som fløy mot øst enn hos de som reiste vestover. Hovedgrunnen var at de sistnevnte ga fra seg mange flere home runs. Du vet når de slår ballen opp på tribunen eller ut av stadion.

En home run er selvfølgelig en stor prestasjon av han som slår (batter), men kan også skyldes et dårlig kast. Spilleren (pitcher) som står midt på banen og kaster ballen til batteren er nemlig ikke særlig fornøyd når kastet hans gjør det mulig å slå ballen pokker i vold.

En dag for hver time

Baseballsesongen i USA er så tettpakket at det ikke er så mye spillerne kan gjøre. Norske Olympiatoppen anbefaler utøvere som flyr mot øst å ha like mange dager til akklimatisering som antall timer tidsforskjellen utgjør.

Når den norske OL-troppen drar til Pyeongchang i Sør-Korea neste vinter, bør de derfor være framme minst åtte dager før første konkurranse.

Referanser:

Song, Severini og Allada.: How jet lag impairs Major League Baseball performance. PNAS, januar 2017, doi: 10.1073/pnas.1608847114. Sammendrag

Eirunn Thun og Elisabeth Flo: Søvn, døgnrytme og idrettsprestasjoner. Søvn, nummer 1, 2015.

Ola Ronsen: Adjustments to travels across time zones. Olympiatoppen 2007.

Powered by Labrador CMS