Lever lenger med jevngammel mann

Danske kvinner som gifter seg med yngre eller eldre menn lever kortere enn gjennomsnittet, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Det å gifte seg med en yngre mann kan nok ha mange fordeler, men et lenger liv er ikke en av dem, ifølge studien. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Tidligere studier har antydet at menn med yngre koner lever lenger enn de som deler livet med en jevnaldrende partner.

Mange har derfor trodd at kvinner lever lenger om de er sammen med en ung mann, men en ny studie fra det tyske Max-Planck-instituttet viser at dette ikke er riktig.

Kvinnen har nemlig kortere forventet levetid uansett om hun er eldre eller yngre enn mannen sin, og aller kortest lever kvinnen om mannen er yngst.

Studien publiseres i det neste nummeret av tidsskriftet Demography.

- Teoriene må revurderes

Til nå har ikke forskere greid å vise hvorfor det er slik at menn med yngre koner lever lenger, men de har blant annet trodd at det kan ha noe å gjøre med en slags darwinistisk helseseleksjon – at de som velger yngre partnere kan gjøre det fordi de har bedre helse og dermed allerede har høyere forventet levealder.

En annen teori har vært at en yngre partner kan ha en positiv psykologisk og sosial effekt på den eldre parten, og at yngre ektefellers omsorg og hjelp gjør at den eldre parten lever lenger.

- Nå må disse teoriene revurderes, sier Sven Drefahl, studiens hovedforfatter, i en pressemelding.

Like gammel mann er best

Drefahls studie er basert på data fra nesten to millioner danske ektepar og deres død, og resultatene viser at kvinner lever lengst om de har en jevnaldrende partner.

Forskeren har også kontrollert for faktorer som økonomisk situasjon, utdanning og ekteskapets varighet. 

Ifølge studien øker kvinnens risiko for å dø tidligere enn gjennomsnittet  med 20 prosent hvis ektemannen er mellom 7 og 9 år yngre, noe som ser ut til å slå bena under teorien om den darwinistiske helseseleksjonen.

Når kvinnen er mellom 15 og 17 år eldre enn mannen øker hun sjansen for å dø tidligere enn gjennomsnittet med hele 40 prosent.

I et gjennomsnittlig dansk ekteskap er mannen tre år eldre enn kona si. 

Drefahl forteller også at det er heller tvilsomt at kvinner får noen psykologiske eller sosiale fordeler av å gifte seg med en yngre mann.

- Menn har i gjennomsnitt mindre sosial omgangskrets og færre kvalitetsvennskap enn kvinner, og en yngre mann vil derfor ikke forlenge livet til sin eldre kone ved å ta vare på henne og nyte livet sammen med henne.

- Kvinnene har allerede venner som gjør dette for henne, men det har ikke den eldre mannen.

- Bryter sosiale normer

Dette forklarer kanskje hvorfor kvinner med yngre menn ikke lever lenger enn gjennomsnittskvinnen, men ikke hvorfor det faktisk forkorter livet hennes.

Drefahl tror det har å gjøre med at kvinner som gifter seg med yngre menn bryter noen av samfunnets sterke sosiale normer.

- En av grunnene kan være at par hvor mannen er yngre enn kvinnen blir ofre for sosiale sanksjoner , sier han.

Dermed kan slike par bli sett på som outsidere og få dårligere sosial støtte i familie og omgangskrets, noe som kan resultere i et  mindre lykkelig liv, redusert helse, og økt dødelighet, skriver han i studien.

Kilde: 

Sven Drefahl, How does the age gap between partners affect their survival?, Demography, vol. 47, mai 2010.

Powered by Labrador CMS