Facebook kan slite på ferske forhold

Hvis den nye kjæresten bruker mye tid på Facebook kan det bety trøbbel i forholdet, særlig hvis det har vart tre år eller kortere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det antyder nytt funn i en studie som skal publiseres i tidsskriftet Journal of Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

Mens sosiale medier har diverse positive effekter, som å bidra til styrking av selvrespekt og eldres hjernehelse, finnes det nødvendigvis også noen ulemper.

Umåteholden, hyppig bruk av Facebook gir eksempel større sannsynlighet for å havne i en konflikt med partneren sin.

Det påpeker doktorgradsstudent Russell Clayton i en pressemelding fra University of Missouri, USA.

Sjalusi og krangler

Et annet funn Clayton trekker fram, er at folk som er mye på Facebook kan ha økt tilbøyelighet til å ta kontakt med ekser der.

Denne sammenhengen ble sett i parforhold på tre år eller kortere. Clayton mener det antyder at Facebook representerer en trussel mot forhold som ennå ikke har modnet tilstrekkelig.

- Det kan også tenkes at folk som har vært sammen i mer enn tre år bruker mindre tid på Facebook, sier Clayton.

Med overdreven stor bruk mener forskerne personer som sjekker Facebook mer enn én gang i timen, opplyser The Huffington Post, som også omtaler forskningen.

- Det er vist i tidligere studier at jo mer en av partene bruker dette sosiale mediet, jo større sannsynlighet er det for at den andre vil overvåken bruken. Dette kan medføre sjalusi og krangler om tidligere partnere, resonnerer Clayton.

- En anvendelig romansekanal

I den nye studien deltar 205 aktive brukere i alderen 18 til 82 år som har svart på spørsmål om bruk av mediet og hvordan det påvirket forhold. Clayton råder par som har holdt sammen kort tid, til å begrense bruken.

- Selv om Facebook er en flott måte å bli kjent med folk på, kan hyppig bruk være skadelig for nye kjæresteforhold. Moderat bruk kan redusere konflikter, sier han.

Facebooks potensial som flørtearena har vært forholdsvis lite belyst, påpeker Berit Skog ved NTNU i en tidligere bloggpost hun har publisert på forskning.no.

Skog forsker på sosiale medier, og viser til en undersøkelse fra 2010 med 1100 studenter.

35 prosent  hadde mottatt romantiske meldinger. 16 prosent flørtet mer på Facebook enn ellers.

- Muligheten til å flørte diskret og i det skjulte bidrar også til at Facebook blir en anvendelig romansekanal, skriver Skog i blogginnlegget.

Powered by Labrador CMS