Bli gift - unngå influensa?

Ny forskning tyder på at et lykkelig ekteskap kan beskytte mot influensa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kroppen har sitt eget fantastiske forsvar, som egenhendig hamler opp med utallige uhumske mikroorganismer som til stadighet forsøker seg på en invasjon. Men akkurat hvor godt forsvaret fungerer, er visst avhengig av en rekke ulike faktorer.

Og nå mener forskere fra University of Birmingham at sivilstatusen kan ha en finger med i spillet. Etter å ha undersøkt over 180 mennesker over 65 år, kom de nemlig fram til at immunforsvaret var fyrigst hos de lykkelig gifte.

Eldre som derimot nylig hadde mistet en av sine kjære, var ekstra sårbare overfor angrep utenfra.

Vaksine som indikator

For å finne ut hvordan ulike livssituasjoner påvirket folks immunforsvar, huket teamet fra Birmingham inn en gjeng eldre som skulle ta influensavaksine. Så målte forskerne nivået av antistoffer i blodet både før og en måned etter at sprøyta var tatt.

Kroppen lager nemlig antistoffer i møtet med både sykdommer og vaksiner, og reaksjonen på vaksinen er dermed en god indikasjon på hvor mye krutt immunsystemet har å stille opp med.

De eldre måtte også svare på et spørreskjema om stress i hverdagen. Her var det spørsmål både om sivilstatus, hvor fornøyd man var med overnevnte sivilstatus og hvorvidt man hadde mistet noen nære i den siste tida.

Flere antistoffer

Resultatet viste at de lykkelig gifte hadde langt høyere nivåer av antistoffer enn de som ikke trivdes med maken. Og mennesker som hadde mistet en av sine kjære i året før vaksinen hadde en lavere immunrespons enn de som ikke hadde opplevd slike dødsfall.

- De som nylig har mistet noen, de single, skilte og enkefolk løper en større risiko for sykdom enn de som er lykkelig gifte. Det er spesielt viktig at disse utsatte gruppene får tatt vaksinene sine, sier Anna Phillips som ledet studiet.

Hun mener at sivilstatusen, og hvorvidt noen i nærmeste krets hadde dødd, hadde en større innvirkning på immunforsvaret enn alder, kronisk sykdom, søvn, diett og en rekke andre faktorer.

- Vi vil gjerne ta forskningen et skritt lengre, for å se om tiltak som samtaler for etterlatte og ekteskapsrådgivning kan forbedre immunresponsen til de utsatte gruppene, avslutter Phillips.

?

I mellomtida bør vi andre kanskje rett og slett selge kriselageret av Tamiflu til ågerpriser på svartebørsen, og deretter svi av pengene på romantiske restaurantbesøk med darlingen.

Referanse:

A. C. Phillips, D. Carroll, V. E. Burns, C. Ring, J. Macleod & M. Drayson, Bereavement and marriage are associated with antibody response to influenza vaccination in the elderly, Brain, Behavior, and Immunity, Article in Press.

Lenke:

University of Birmingham: Marital Happiness is Key to Fighting off Flu

Powered by Labrador CMS