Fant klump med hvalspy til 370 000 kroner

Franske parfymeselskaper åpner pengepungen for å få fingrene i den stinkende spyklumpen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Engelskmannen fant klump av oppkast fra hval på stranden. (Foto: www.colourbox.com)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Da Ken Wilman (50) gikk tur på stranden i byen Morecambe i England, begynte hunden Madge plutselig å snuse på noe som lignet en steinklump.

– Først trodde jeg det var en punktert fotball, men etter å ha gått nærmere så det mer ut som en stor stein, sier Wilman til Sky News.

50-åringen lot den illeluktende klumpen ligge igjen på stranden, men klarte ikke å kvitte seg med tanken på at han hadde funnet noe utenom det vanlige.

– Da jeg kom hjem søkte jeg opp klumpen på internett. Jeg hadde en følelse av at jeg hadde funnet hval-oppkast, men da jeg så bildene på nettet, var jeg helt sikker, forteller Wilman.

– Da jeg så hvor mye dette var verdt, tok jeg med meg Madge og kjørte tilbake til stranden med en gang, forsetter han.

Brukes i parfyme

Hval-oppkastet, som på fagspråket kalles «ambra», er et sekret som utskilles i hvalens tarm. Når klumpene blir for store til å passere gjennom hvalens fordøyelsessystem, skilles de ut gjennom hvalens munn.

Hval-oppkastet blir brukt i fremstillingen av parfyme. (Illustrasjonsfoto: Creative Commons/Peter Kaminski)

Den har i århundrer blitt benyttet i fremstillingen av parfyme, og har en veldig kraftig og illeluktende, sjøaktig aroma.

De fleste parfymeprodusenter har i dag erstattet ekte ambra med syntetiske alternativer, men det sjeldne stoffet brukes fremdeles i enkelte parfymer.

– Verdt minst 50 000

Wilman håper nå på å gjøre gode penger på det sjeldne funnet.

– Et selskap i Frankrike har tilbudt meg 5 000 (37 150 norske kroner) euro per 300 gram jeg selger til dem, hvilket betyr at klumpen min tilsammen er verdt 50 000 euro (371 500 kroner).

– Jeg har imidlertid blitt fortalt at selskaper i Sveits tilbyr fire ganger så mye som dette, sier han.

Wilman, som er alenefar og har vært arbeidsledig siden en motorsykkelulykke i 2007, sier at han vil bruke pengene på en reise med sin 15 år gamle sønn til Machu Picchu i Peru.

– I tillegg vil jeg nok sørge for at Madge får seg sine favorittpølser hver dag fra nå av, sier 50-åringen.

Powered by Labrador CMS