Fruktbare kvinner får mer oppmerksomhet

Menn gir kvinner mest oppmerksomhet i tiden rundt eggløsningen, på den måten prøver de å sikre at kvinnene holder seg borte fra andre menn i den perioden de er mest fruktbare.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette mener i alle fall forskerne er den evolusjonsmessige forklaringen, skriver New Scientists nettutgave.

Interessekonflikt

I tiden rundt eggløsningen oppstår det en interessekonflikt mellom kjønnene. Tidligere studier har vist at kvinner foretrekker menn med røffe ansikter når de er fruktbare eller er ute etter kortvarige forhold. Når det er ute etter langvarige forhold derimot, foretrekker de menn med vennlige ansikter.

I noen land har opptil 30 prosent av barna en annen biologisk far enn den de tror er faren.

Bedre gener

Selv om ikke bevisene er veldig sterke finnes det studier som viser at kvinner kan få bedre gener til avkommene sine fra andre menn enn fra sin faste partner.

Siden utroskap medfører risiko for å bli avslørt, tror forskerne at kvinner er mer interessert i andre menn i den mest fruktbare perioden fordi da er muligheten for å bli gravid størst.

Ikke utro

51 kvinner var med i denne studien der de svarte på spørsmål om fantasier om andre menn og oppmerksomhet fra partneren. Samme spørsmål ble besvart i en periode rundt eggløsningen og i en ikke-fruktbar periode.

Selv om kvinnene hadde flere fantasier om andre menn i den perioden de var fruktbare var ingen av kvinnene utro i praksis. Dette svekker den evolusjonsmessige forklaringen mener noen forskere.

Hvordan menn oppfatter at de bør gi kvinnene økt oppmerksomhet vites ikke. Studien er publisert i Proceedings of the Royal Society of London, series B.

Powered by Labrador CMS