Forelskelse gjør menn og kvinner litt likere

Forelskede par beveger seg bokstavelig talt nærmere hverandre. Mennene får lavere nivåer av det mannlige kjønnshormonet testosteron, mens nivået øker hos kvinnene som har blitt truffet av Amors piler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er som om naturen vil eliminere det som kan være forskjellig hos menn og kvinner, fordi det er viktigere å overleve og formere seg på dette stadiet, sier Donatella Marazziti fra University of Pisa til New Scientist.

Ig Nobel

Den italienske forskeren har tidligere funnet ut at det å bli forelsket ligner litt på å bli gal. I 1999 viste hun at nivåene av nevrotransmitteren serotonin, som har en beroligende effekt, synker ned under normalt hos mennesker som sier de er forelsket - på samme måte som hos mennesker med tvangstanker.

Denne forskningen fikk hun Ig Nobelprisen for, en pris som deles ut til mennesker over hele verden som har oppnådd resultater som “ikke kan eller bør bli reprodusert”.

Menn lavere, kvinner høyere

Denne gangen har Marazziti sett på hormonforandringene som skjer i mennesker som er forelsket. Forskergruppen hennes målte blodnivået av flere viktige hormoner hos 12 kvinner og 12 menn som sa de hadde blitt forelsket i løpet av de siste seks månedene.

Forskerne sammenlignet så disse nivåene med de hos 24 andre frivillige som enten var single eller i stabile langvarige forhold.

Mennene som var forelsket hadde et lavere testosteronnivå enn mennene som ikke var i kjærlighetsrus. Testosteron er knyttet til aggresjon og seksualdrift. Kvinnene som var forelsket hadde derimot høyere testosteronnivå enn kvinnene som ikke var det. Forskningen skal rapporteres i tidsskriftet Psychoneuroendocrinology.

Mer stresshormoner

- Mennene hadde på en eller annen måte blitt mer like kvinnene, og kvinnene hadde blitt mer like mennene, sier Marazziti til New Scientist.

Hun avviser at forskjellen skyldes høyere sexaktivitet blant de forelskede mennene og kvinnene. I studien hadde nemlig personene i kontrollgruppen like mye sex som de i den forelskede gruppen. Dessuten viser tidligere studier at økt sexaktivitet øker testosteronnivået hos menn.

Marazziti fant også ut at både menn og kvinner som er forelsket har høyere nivåer av stresshormonet kortisol, noe som muligens indikerer at kurtise til tider kan være en påkjenning.

Lenke:

New Scientist: Hormones converge for couples in love

Powered by Labrador CMS